روان کننده بتن به عنوان اولین نسل از کاهندههای آب، محصولی کاربردی جهت کاهش نسبت آب به سیمان با افزایش روانی است که در صنایع ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد. با افزودن این محصول کاربردی به مواد اولیه اختلاط بتن، نه تنها مقاومت فشاری تحتتأثیر قرار میگیرد، بلکه دوام بتن در برابر ذوب و یخ، حمله سولفاتها، کلر و خوردگی آرماتور و حتی واکنشهای سیلیکاتی افزایش مییابد. اما سؤال اینجاست که عملکرد این ماده در جهت افزایش دوام و مقاومت بتن چگونه است؟ در این مقاله از بلاگ رامکا بر آن هستیم ضمن معرفی اجمالی این افزودنی و مکانیزم عملکرد آن، تأثیر روان کننده بتن بر مقاومت و دوام بتن را بررسی کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
روان کننده بتن چیست؟
در گذشته برای تولید بتنی خمیر مانند، با آب کم و مقاومت بالا و بدون هیچ جداشدگی در ذرات سیمان آن، راهکاری وجود نداشت. به همین دلیل تولیدکنندگان سازههای ساختمانی برای ایجاد روانی بهتر، به بتن آب اضافه میکردند، اما این کار نه تنها مشکلی را حل نمیکرد، بلکه باعث میشد بتن به راحتی مقاومت خود را از دست بدهد.
به واسطه همین امر، در اواسط دهه ۱۹۳۰ بررسیهای زیادی در راستای تولید محصولی جدید صورت گرفت و سرانجام با دستیابی به ترکیب شیمیایی خاص، اولین نسل از مواد کاهنده آب تولید شد.
موادی که به واسطه خاصیت دافعه الکترواستاتیکی، ذرات سیمان را از هم جدا کرده و مانع از چسبیدن ذرات سیمان و بتن میشدند. بدینترتیب در بتن تولید شده، گذشته از ایجاد روانی مطلوب، میزان آب طرح اختلاط نیز تا حد زیادی کاهش یافت.
ویژگیها و خصوصیات روان کننده بتن
روان کننده بتن یکی از پرکاربردترین افزودنیهاست که تأثیر زیادی در کاهش آب اختلاط، ایجاد مقاومت بیشتر، افزایش اسلامپ و روانی بتن دارد. در ذیل به بعضی از ویژگیهایی که میتوان برای این محصول کاربردی برشمرد، اشاره خواهد شد:
- ایجاد روانی و اسلامپ مناسب جهت آسانسازی فرآیند پمپاژ بتن در مسیرهای طولانی
- ایجاد کارایی بتن در هوای گرم
- امکان تولید بتن با سیمانهای زودگیر
- جلوگیری از ایجاد درز سرد در بازههای طولانی بتنریزی
- کاهش نفوذپذیری مخطوط بتنی و افزایش دوام
- ایجاد سطوح صاف در تولید بتنهای اکسپوز
- کاهش مقدار سیمان در طرح اختلاط بتنی
- و….
تأثیر کاهنده آب بر مقاومت فشاری
همانطور که میدانید هر قدر میزان آب در آیتمهای طرح اختلاط کاهش یابد و جای آن از افزودنی روان کننده بتن استفاده شود، مقاومت بتن تولیدی افزایش پیدا میکند؛ مقاومتی که در نتیجه اضافه شدن روان کننده به مخلوط بتنی حاصل میشود، بیشتر از مقدار مقاومت ناشی از کاهش آب به سیمان است.
دلیل ایجاد این مقاومت، تغییرات ناشی از حضور افزودنیهای کاهنده آب در مخلوط بتنی است. در واقع افزودنیهای کاهنده آب در مخلوط بتنی، ریزساختار خمیر سیمان را تغییر داده و باعث میشوند به صورت بهینهتر از سیمان استفاده شود. گذشته از این، حضور این افزودنیها علاوه بر افزایش مقاومت فشاری، تغییرات اساسی در مشخصات مکانیکی بتن ایجاد میکند، اما آنچنان که باید و شاید مقاومت خمشی بتن را تحتتاثیر قرار نمیدهد.
تأثیر روان کننده بر دوام بتن
حضور افزودنی در مخلوط بتنی، علاوه بر تأثیر روی مقاومت و مشخصات مکانیکی بتن تولید شده، روی دوام بتن نیز مؤثر است. در صورتی که بتن تولید شده با افزودنی کاهنده آب بتواند در برابر چرخه ذوب و یخ، کلر، سولفاتها و واکنشهای سیلیکاتی قلیایی مقاومت کند، دوام مناسبی خواهد داشت. از این رو در این بخش از مقاله «تأثیر روان کننده بتن بر مقاومت و دوام بتن»، هر یک از فاکتورهایی که میتوان از آنها برای سنجش دوام استفاده کرد، بررسی خواهد شد.
اثر کاهنده آب بر مقاومت و دوام بتن در برابر چرخه ذوب و یخ
برای سنجش میزان مقاومت و دوام بتن در برابر چرخه ذوب و یخ، پژوهشهای زیادی صورت گرفته است. در بررسیهای انجام شده مشخص شد بکارگیری افزودنی روان کننده در مخلوط بتنی بدون استفاده از حباب هواساز بتن، مقاومت کافی را برای مخلوط بتنی ایجاد نمیکند.
از این رو بررسیهای جدیدی صورت گرفت و در نهایت، این نتیجه حاصل شد که استفاده از افزودنی روان کننده بتن و حباب هوا ساز بتن، نه تنها دوام بتن را افزایش میدهد، بلکه کاهش مقاومت ناشی از ایجاد حباب در بتن را هم جبران میکند.
اثر کاهنده آب بر مقاومت و دوام بتن در برابر سولفاتها
آنچه در برابر حمله سولفاتها اهمیت زیادی دارد، میزان توانایی خمیر سیمان است. میزان مقاومت خمیر سیمان به درصد فاز آلومیناتی موجود در سیمان وابسته است. به واسطه کاهش نسبت آب به سیمان، میزان نفوذپذیری خمیر سیمان کاهش یافته و بدینترتیب میزان نفوذ سولفات به داخل بتن کاهش پیدا میکند.
اثر کاهنده آب بر مقاومت و دوام بتن در برابر خوردگی
همانطور که میدانید حضور یونهای کلر، موجب خوردگی آرماتور و میلگردهای فلزی میشود. از این رو افزودنیهای کاهنده آب که به مخلوط بتنی اضافه میشوند، باید فاقد کلر بوده یا میزان کلر آنها در حد بسیار محدود باشد. در صورتی که میزان کلر در روان کنندهها در حد صفر باشد، مخلوط بتنی در برابر خوردگی مقاومت مناسبی خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: ۷ عامل شیمیایی مخرب بتن و روشهای محافظت
اثر کاهنده آب بر مقاومت بتن در برابر واکنشهای سیلیکاتی
کاهش نفوذپذیری بتن و همچنین کاهش قرار گرفتن بتن در برابر رطوبت، عمر مفید سازه بتنی را افزایش میدهد. در صورتی که روان کننده بتن پایه لیگنوسولفونات به مخلوط بتنی اضافه شود، حجم ناشی از واکنشهای سیلیکاتی قلیایی کاهش پیدا میکند و بدینترتیب با حضور این افزودنی بتن، دوام مخلوط بتنی در برابر واکنشهای سیلیکاتی حفظ میشود.
افزودنی روان کننده بتن، محصولی کارا و مفید در ساخت و تولید بتنهای باکیفیت است که نه تنها روی میزان مقاومت، مقدار تخلخل و نفوذپذیری بتن تأثیر میگذارد، بلکه دوام بتن را هم در برابر حملات سولفاتها و خوردگی ناشی از کلر و و حتی واکنشهای سیلیکاتی افزایش میدهد. در واقع روان کننده بتن بر پایه لیگنو، جریانی مثبت در تولید بتن باکیفیت در حالت تازه و سخت شده است و مقاومت فشاری بتن را در سنین ۲۸ روزگی افزایش میدهد.
در این مقاله تلاش شد، روند تأثیر مثبت این محصول بر دوام و مقاومت بتن بررسی شود. امیدواریم توانسته باشیم اطلاعات کاملی در این زمینه در اختیار شما بگذاریم. در صورتی که تمایل به خرید روان کننده بتن دارید، کافی است با واحد فروش رامکا تماس حاصل فرمایید. واحد فروش رامکا با همرسانی قیمت روان کننده بتن و ویژگیها و خصوصیات این افزودنی، شما را در خریدی مطمئن همراهی خواهند کرد.
👏👏👏