بتنریزی فرایند بسیار مهمی است و اگر به درستی انجام نشود، مشخصات فنی مناسب برای بتن به دست نمیآید. منظور از ریختن بتن، عملیاتی است که برای چیدمان بتن تازه دریافت شده یا تولید شده در قالبهای بتنی انجام میشود. اما سؤال اینجاست که جایگیری بتن در قالب باید چگونه باشد که اجزای مخلوط متلاشی نشوند؟ اگر به دنبال پاسخی به این سؤال هستید، در این مقاله از بلاگ رامکا ما را همراهی کنید تا جهت تسهیل انجام این کار، برترین روش های بتن ریزی را همراه با تکنیکهای اجرایی بیان کنیم.
روش های بتن ریزی
به طور کلی روشهای زیادی برای بتنریزی وجود دارد که از جمله آن میتوان به موارد ذیل اشاره کرد: بتنریزی با باکت (جرثقیل سطلی)، بتنریزی شوتی، بتنریزی با کالسکه حمل بتن، بتنریزی با نوار نقاله، بتنریزی با تجهیزات انتقال و بتنریزی پمپی. در ادامه هر یک از این روشها را بررسی خواهیم کرد.
۱) بتنریزی با باکت (جرثقیل سطلی)
همانطور که گفته شد روشهای مختلفی برای بتنریزی وجود دارد که پیمانکار بسته به وسایل موجود و دسترسی به محل، مناسبترین روش را انتخاب میکند. منظور از سیستم جرثقیل سطلی، بارگیری سطل است که با کمک جرثقیل به محل مزبور منتقل میشود. در محل مزبور، اپراتور عملیات انجام شده را زیر نظر داشته و سطل را دریافت میکند و آن را در جای خود قرار داده تا عملیات بتنریزی که از انتهای سطل یا یک طرف آن قابل انجام است، به درستی انجام شود.
بکارگیری سیستم جرثقیل سطلی، جهت بتنریزی در سازههای ساختمانی متداول است، زیرا میتوان آن را با هر نوع جرثقیل کامیونی یا حتی جرثقیل برجی که اغلب در سایتهای ساختمانی وجود دارد، به انجام رساند. در این روش بتنریزی، ظرفیت سطلها میتواند از ۰٫۵ تا ۸ متر مکعب متغیر باشد که بیشترین استفاده آن در حدّ ۱ متر مکعب است. در هر صورت، تخلیه بتن از ارتفاع باید محتاطانه انجام شود تا در هنگام رسوب، مخلوط جدا نشده و از هم گسیختگی پیدا نکند.
۲) بتنریزی شوتی از روش های بتن ریزی
در روش بتنریزی شوتی، بتن مستقیماً از کامیون بتنریزی به ناودان شوت میشود. اکثر کامیونهای بتنی مجهز به لولههای متعددی هستند که طول آنها تا ۱۵ فوت میرسد. بسته به محدوده ریزش، ناودانها را میتوان اضافه و حذف کرد. این روش مقرون به صرفه و سریع است و فقط برای بتنریزی کوچک با دسترسی زیاد مناسب است.
۳) بتنریزی با کالسکه حمل بتن
منظور از کالسکه حمل بتن، وسایل نقلیه موتوری است که بتن را از کامیون بتن تا محل پروژه حمل میکند. اکثر کالسکههای حمل بتن، مخلوط بتن را بین یک چهارم تا یک یارد حمل میکنند. کالسکههای حمل بتن اغلب بسیار سادهتر و مقرون به صرفهتر از نیروی کار مورد نیاز برای استفاده از چرخ دستی هستند. استفاده از این روش، بسیار مقرون به صرفه بوده و حمل و نقل بتن را آسان میکند و تنها مشکل آن، زمانبر بودن این شیوه است.
۴) بتنریزی با نوار نقاله
سیستم بتنریزی نوار نقاله برخلاف دو روش پیشین، امکان بتنریزی مداوم را فراهم میکند. نوار نقاله به ما امکان میدهد بتن را با حداکثر اندازه سنگدانهها تولید کنیم. گرچه باید در نظر داشته باشیم برای استفاده از این سیستم، بتن مورد استفاده باید قوام پلاستیکی داشته باشد. در صورت استفاده از این روش، بکارگیری مجراهایی توصیه میشود که مانع از سقوط آزاد به ارتفاع معینی از بتن میشوند.
بیشتر بخوانید: اقدامات ایمنی بتن ریزی
۵) بتنریزی با تجهیزات انتقال
بتنریزی با تجهیزات انتقال، یکی از سادهترین و پرکاربردترین روشها برای بتنریزی روی کار است. این نوع بتنریزی، شامل ریختن مواد به طور مستقیم از میکسر از طریق یک ناودان است. برای بتنریزی با این شیوه، لازم است میکسر را در نزدیکی قالب قرار دهید و برای این کار، نیاز به فضا و دسترسی کافی دارید. این سیستم مانند سیستم قبلی، امکان بتنریزی مداوم را فراهم میکند.
۶) بتنریزی پمپی از روش های بتن ریزی
از این شیوه بیشتر زمانی استفاده میشود که دسترسی به کالسکه یا درشکه حمل بتن وجود نداشته باشد. به طور کلی، بتنریزی پمپی به دو شیوه هوایی و زمینی انجام میشود که در ذیل درباره هر یک توضیحاتی ارائه خواهد شد.
- پمپ هوایی: پمپهای هوایی، گرانترین روش برای ریختن بتن هستند و معمولاً برای پروژههای تجاری بزرگ استفاده میشوند. در این روش، میکسرها بتن را داخل پمپ ریخته و بتن از طریق سیستم هوایی پمپ میشود. اندازههای پمپهای هوایی از ۲۸ متر تا ۶۱ متر متغیر است. این گروه از پمپها روشی کارامد برای انتقال بتن به مناطقی است که دسترسی به آن به راحتی امکانپذیر نیست.
- پمپ زمینی: پمپهای زمینی بیشتر در سازههای مسکونی استفاده میشوند و میتوان آنها را از پشت کامیون تا محل پروژه جهت انتقال بتن استفاده نمود. میکسرها، بتن را به داخل پمپ روانه کرده و بتن از طریق شلنگ تا محل پروژه پمپ میشود. با استفاده از این روش به راحتی میتوان به مناطق صعبالعبور دسترسی یافت و بتن را تا نواحی مختلف هدایت نمود.
برای پمپاژ موفق، بتن باید ویژگیهای خاصی داشته باشد که موفقیت عملیات ممکن شود. بر این اساس، نشیمن مخروط آبرامز (آزمایش قوام) باید بین ۸ تا ۲۰ سانتیمتر باشد تا مانع از جداشدگی سنگدانههای درشت و گرفتگی بتن در داخل لوله شود. در مورد سنگدانهها، ماسه باید با ۴۰ تا ۴۵% کل سنگدانهها مطابقت داشته باشد، در حالی که نسبت ریزدانهها باید بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب باشد. همچنین نسبت آب به سیمان باید بین ۰، ۵ و ۰٫۶ باشد.
لازم به ذکر است پمپها امکان بتنریزی مداوم، حصول عملکرد و دسترسی به نقاط صعبالعبور را فراهم میکنند. همچنین این فناوری در پیشرفت مستمر بوده و امکان انتخاب نوع پمپ را از میان طیف گستردهای از آنها فراهم میکند.
با این حال، بکارگیری این روش هزینههای زیادی را شامل میشود؛ هزینههای ناشی از بکارگیری نیروهای مختصص و انجام برنامهریزیهای دقیق و کاربردی. از این رو برای ایجاد هر گونه صرفه اقتصادی، بتنریزی با این روش باید حدود ۳۰ تا ۱۵۰ متر مکعب در ساعت انجام شود.
تکنیکهایی درباره روش های اجرایی بتن ریزی
- بتن نباید از ارتفاع زیاد ریخته شود. پس باید از سقوط آزاد آن جلوگیری شود.
- برای بتنریزی باید از ناودان یا سایر وسایلی که مانع از برخورد آزاد آن با قالب یا آرماتور میشود، استفاده نمود.
- بتن باید در لایههای افقی و با ضخامت کافی ریخته شود تا تراکم مناسبی داشته باشد.
- لایههای مختلف باید به صورت متوالی با یکدیگر ترکیب شوند؛ بدون اینکه فاصله زمانی زیادی میان ریختن لایهها سپری شود.
- بتن نباید با چنگک توزیع شود، زیرا باعث از هم پاشیدگی آن میشود.
- طبق آییننامه، زمان سپری شده میان افزودن آب به مخلوط تا بتنریزی، بسته به میزان دما باید کمتر از یک ساعت و نیم باشد.
همانطور که گفته شد روشهای زیادی برای انتقال بتن و انجام فرایند بتنریزی وجود دارد از باکت گرفته تا پمپهای هوایی و زمینی. در این مقاله از بلاگ رامکا تلاش شد برترین روش های بتن ریزی همراه با نکات اجرایی بیان شود. امیدواریم با مطالعه این مقاله بتوانید به اطلاعات کافی و جامع در این زمینه دست یابید.
اشتراکها: اقدامات ایمنی بتن ریزی: اصولی که باید در بتنریزی رعایت شود - صنایع شیمی ساختمان رامکا
ممنون بابت توضیحات کاربردی
🌹
سلام و خداقوت. کاش مقاله را از منظر دیگه ای قرار می دادین. برای مثال اینکه روش های ساخت سطوح منحنی با بتن
سلام سپاس از شما
در بلاگ رامکا عناوین مختلف بررسی خواهد شد🌹
رامکا مجموعهای از مطالب مفید و آموزنده است که بعضی از آنها حتی در دانشگاهها هم تدریس نمیشه
🌹🌹
آقای مهندس مطالب مفیدی بود و خیلی اطلاعات من رو بالا برد؛ سوالی داشتم و اینکه ملک ۳۰ سال ساخت دو طبقه روی پیلوت با اسکلت فلزی و طاق ضربی دارم درمنطقه ۸ کرج میخواستم اقدام کنم برای ساخت , پیلوت و ۴ طبقه جواز میدن ملک ۸ در ۲۵ هست و دو کله؛ سوال اینکه نظرتون در رابطه با کل هزینه چه عددی هست؟
در مورد اجرا و قیمت افزودنیهای بتن در خدمت شما هستیم.