بتنریزی فرآیندی حساس است که جهت انجام به کارگران واجد شرایط نیاز دارد. در واقع کارگران متعهد باید ضمن کارایی مناسب و اطلاع از نحوه بتنریزی، در هنگام انجام این کار اقدامات لازم را به طور صحیح به کار گیرند تا حین انجام کار دچار مخاطره نشوند. در این مقاله از بلاگ رامکا بر آن هستیم ضمن تبیین روش بتنریزی صحیح در بتنهای مسلح، اقدامات ایمنی بتن ریزی را بر اساس ACI 304R-00 به طور کامل شرح دهیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
اقدامات ایمنی بتن ریزی
ACI 304R-00 اقدامات احتیاطی متعددی را برای بتنریزی ارائه کرده است که عبارتند از:
- فاصله زمانی میان اضافه کردن آب به مخلوط خشک و بتنریزی در شرایط عادی که دمای آن بیش از ۳۰ درجه نیست، نباید بالاتر از ۳۰ دقیقه باشد. البته این مدت زمان در شرایط آب و هوایی گرم تا ۲۰ دقیقه کاهش مییابد و در صورت نیاز، میتوان از انواع افزودنی بتن جهت افزایش این بازه زمانی استفاده کرد.
- تجهیزات و تکنیکهای مناسب باید به کار گرفته شود تا بتن بدون هیچ محدودیتی و به صورت عمودی به مکانهای مشخص شده وارد شود.
- بتنریزی باید به صورت پیوسته انجام گیرد و از جدا شدن احتمالی بتن در اثر ریزش آن روی آرماتور یا سایر اجسام جلوگیری شود.
- فاصله آزاد بتن به ۰٫۹ تا ۱٫۵ متر و گاهی اوقات به ۰٫۶ متر محدود شود.
- اطمینان حاصل شود که بتن در موقعیت نهایی یا نزدیک به آن قرار خواهد گرفت.
- توصیه میشود بتن را به صورت مستقیم در قالبها تخلیه نموده و در بتنریزی، از بکارگیری تجهیزاتی مانند ناودانها یا قیفها خودداری کنید. البته این فرآیند در صورتی امکانپذیر خواهد بود که قالبها عریض و باز باشند و امکان بتنریزی بدون هیچ وسیله جانبی فراهم باشد.
بیشتر بخوانید: روش های بتن ریزی
بتنریزی عناصر مختلف بتن مسلح
در این بخش، روشهای مناسب و اقدامات ایمنی بتن ریزی برای عناصر مختلف بتن مسلح بررسی خواهد شد. همانطور که میدانید عناصر گوناگون بتن مسلح، شامل: ستونها، دیوارها، دالها، دالهای شیبدار و اعضای منحنی هستند. در صورتی که این تکنیکها به درستی اعمال شوند، میتوان مانع از بروز جدا شدگی، کرمو شدگی و حتی سرطان بتن شد.
اقدامات ایمنی بتن ریزی در ستونها و دیوارها
برای بتنریزی در دیوارها و ستونها لازم است به ارتفاع آنها توجه کنید. در صورتی که ارتفاع ستونها و دیوارها زیاد باشد، توصیه میشود به صورت لایهای بتنریزی را انجام دهید. ضخامت هر لایه از بتن ریخته شده باید ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیمتر باشد و فاصله زمانی میان ریختن لایههای متوالی، نباید از ۳۰ دقیقه برای شرایط آب و هوایی معمولی و ۲۰ دقیقه برای شرایط آب و هوایی گرم تجاوز کند.
هر لایه بتن باید با استفاده از ویبراتورها به درستی متراکم شود. شکل زیر، روشهای درست و نادرست بتنریزی در قالبهای عمیق را توضیح میدهد. در نظر داشته باشید بتنریزی به شیوه شکل (ب) صحیح نیست، زیرا بتن به صورت برخورد میکند و بدینترتیب، جدا شدگی اتفاق میافتد.
در صورتی که ارتفاع قالبها زیاد نباشد و بتن از بالای قالبها ریخته شود، بهتر است بتن را در قیف سبک تخلیه کنید و سپس آن را در محل نهایی خود قرار دهید؛ همانطور که در شکل زیر توضیح داده شده است.
در نهایت، اگر بتنریزی به صورت ثابت انجام نشود و بتن به صورتی که در شکل زیر توضیح داده شده برخورد نکند، بتن دچار جدا شدگی شده و در نتیجه، کرموشدگی بتن در پایین قالب اتفاق خواهد افتاد.
اقدامات احتیاطی بتن ریزی در اسلب
آییننامه ACI 304R-00تأکید میکند به جای بتنریزی دور از سطح بتن در محل، بتنریزی را مطابق شکل زیر روی سطح بتن انجام دهید.
اقدامات ایمنی در دالهای شیبدار
به طور معمول بتنریزی در سطوح شیبدار در مقایسه با سطوح افقی چالش برانگیزتر است و از این رو به تلاش بیشتری برای جلوگیری از جداسازی نیاز دارد. ACI 304R-00 برای جلوگیری از جدا شدگی بتن و اطمینان از ماندن بتن در شیب، استفاده از بافل و قطره را در انتهای لوله توصیه میکند. این فرآیند در شکل زیر نشان داده شده است.
با این حال، اگر از چنین تکنیکی استفاده نشود، احتمال زیادی وجود دارد که بتن دچار جدا شدگی شود و سنگدانههای بزرگ درست مطابق شکل زیر در پایین آن تهنشین شوند.
اقدامات احتیاطی بتن ریزی در اعضای منحنی
اعضای منحنی میتوانند تیر، ستون، دیوار یا دال باشند. ACI 304R-00 بتنریزی در اعضای منحنی را مطابق شکل زیر توصیه میکند.
اقدامات ایمنی بتن ریزی با پمپ
امروزه پمپها برای بتنریزی به جای سایر تجهیزات معمولی مورد استفاده قرار میگیرند. توصیه میشود شلنگ پمپها را تا حد امکان به موقعیت نهایی بتن نزدیک کنید تا از جدا شدگی و بروز سایر آثار نامطلوب جلوگیری شود. تصاویر زیر، روشهای مورد نظر را برای بتنریزی با استفاده از پمپها برای اعضای راست و منحنی نشان میدهد.
همانطور که گفته شد، بتنریزی اصولی نیازمند کارگرانی است که ضمن داشتن اطلاعات مناسب درباره جداشدگی و سرطان بتن، بتوانند به صورت اصولی بتنریزی را انجام داده و فرایندهای مرتبط با بتن را به شیوهای صحیح انجام دهند. به طور کلی اقدامات زیادی در هنگام بتنریزی اصولی باید رعایت شود؛ از در نظر گرفتن فاصله آزاد بتن تا بکارگیری تجهیزات و تکنیکهای مناسب که هر یک نقش مهمی در بتنریزی صحیح دارند.
بیشتر بخوانید: چک لیست بتن ریزی
در این مقاله از بلاگ رامکا تلاش شد اقدامات ایمنی بتن ریزی بر اساس استاندارد ACI 304R-00 مطرح شود و اطلاعاتی در این خصوص در اختیار شما قرار گیرد. امیدواریم با مطالعه این مقاله بتوانید برایندی کلی در این زمینه به دست آورید. خواهشمندیم با ارائه نظرات خود، ما را در ارتقای کیفیت مقالات یاری رسانید.
منبع +
تا الان بسیار از این فضای ایجاد شده بهره مند شدهام و همیشه رامکا اولین پیشنهاد من برای دوستان، همکاران و هر کسی است که دغدغه بتن و صنایع شیمی دارده
از لطف شما سپاسگزاریم🌹