همانطور که میدانید آب زیاد در بتن، مقاومت و دوام بتن را کاهش میدهد. به همین دلیل فعالان صنعت بتن، به دنبال ترکیبی برای جایگزین کردن آب شدند. نتیجه کار دانشمندان، محصولاتی با نام کاهنده آب بود. یکی از این مواد، فوق روان کننده بتن (کاهنده قوی آب) است که همانند دیگر ترکیبات بتنی در مرحله ساخت یا قبل از بتنریزی استفاده میشود. در مقاله «روش و میزان مصرف فوق روان کننده در بتن» به بررسی دقیق مقدار مصرف این نسل از روان کنندهها و چند نوع از مهمترین آنها پرداختهایم. پس تا انتها همراه ما باشید.
مقدار و درصد مصرف فوق روان کننده در بتن
از آنجا که پایه فوق روان کننده بتن ملامین و نفتالین است، نسبت به روان کنندههای نسل اول، کمتر مصرف میشود. این مواد نسبت به کاهندههای آب، حبابزایی کمتری داشته و مقدار مصرف آنها با توجه به مقاومت نهایی، الاسیسیته و روانی مورد نیاز تعیین میشود.
مقدار مصرف مناسب این ترکیب در بتن، حدود ۰٫۳ تا ۱٫۴% وزن سیمان بتن است. بنابراین اگر این مواد را کمتر از مقدار استاندارد به بتن اضافه کنید، تغییر خوبی در روانی بتن اتفاق نمیافتد. همچنین استفاده بیش از حد این مواد، امکان دیرگیری بتن را تا ۴۸ ساعت ایجاد میکند.
در نتیجه استفاده از فوق روان کننده بتن در خارج از محدوده تعیین شده، باعث میشود بتن به دلیل سفتی زیاد یا گرمای طاقتفرسا عملکرد درستی نداشته باشد.
در هر پروژه و شرایط اقلیمی، میزان مصرف فوق روان کننده بتن متفاوت است؛ برای مثال پروژهای که در سطح زمین در حال انجام است با پروژهای که در طبقه دهم یک سازه در حال اجرا است، متفاوت است. هر چه ارتفاع بتنریزی زیاد شود، بتن روانتری نیاز است؛ چرا که امکان گیر کردن بتن بسیار بیشتر میشود.
همراه داشتن مقداری فوق روان کننده بتن توسط افراد باتجربه در زمینه کار با بتن، تبدیل به یک عادت شده چون حتی با رعایت تمامی نکات و موارد، احتمال نیاز مجدد به این ماده در پروژه وجود دارد.
بیشتر بخوانید: فوق روان کننده بتن چیست؟
عوامل مؤثر بر مقدار مصرف فوق روان کننده بتن
عوامل زیادی در میزان مصرف فوق روان کننده بتن مؤثر است. برخی از این موارد مانند اسلامپ بتن، تأثیر مستقیم روی مصرف کاهنده قوی آب دارد، ولی مواردی مثل ارتفاع از سطح دریا یا وزش باد در محل بتنریزی، تأثیر بسیار جزئی در مصرف فوق روان کننده دارد. با استفاده از مدل کامپیوتری و هوش مصنوعی، تمام عوامل مؤثر در این موضوع مورد بررسی قرار گرفته و برای هر عامل یک وزن یا ضریب اثرگذاری تخصیص داده شده که در ادامه مقاله «روش و میزان مصرف فوق روان کننده در بتن» به مهمترین موارد آن میپردازیم.
- زمان گیرش مدنظر
- نوع بتنریزی پمپاژ و تسمه نقاله و ترمی
- میزان انقباض بتن
- نفوذپذیری لازم برای بتن
- درصد آرماتور
- شدت گرما و رطوبت هوا
- مشخصات فیزیکی سیمان و اندازه ذرات سیمان
- مشخصات شیمیایی سیمان و اندازه C3A در سیمان
- اسلامپ مورد نیاز
- حرارتزایی سیمان مورد استفاده
- غلظت فوق روان کننده بتن
- فاصله کارگاه ساخت بتن و محل بتنریزی
- خواص فیزیکی و شیمیایی سنگدانه، مثل گردگوشه بودن و میزان قلیایی بودن
در بعضی مواقع دیده شده برای رفع مشکلی خاص در پروژهای یکسان که در آن از دو نوع سیمان متفاوت استفاده شده است، از یک فوق روان کننده با مقدار یکسان استفاده شده، اما یکی از بتنها روانی بیشتری نسبت به دیگری داشته است. اگر به دنبال چرایی این مطلب هستید، با ما همراه باشید.
تأثیر خصوصیات فیزیکی سیمان
مؤثرترین عامل فیزیکی سیمان بر روش و میزان مصرف فوق روان کننده در بتن، سطح ویژه سیمان است. برای تعیین سطح ویژه سیمان، باید آزمایشات ذیل را انجام داد:
- استفاده از الک ۴۵ میکرون: هر چه مانده روی الک ۴۵ میکرون کمتر باشد، یعنی سیمان ریزتری دارید. پس مصرف روان کننده بتن به دلیل تأثیرگذاری روی حجم بیشتری از ذرات بالامیرود.
- اندازهگیری ذرات (Particle size): در این آزمایش نیز سایز ذرات مشخص میشود و طبیعتاً هر چه سیمان ریزتر – مانند آزمایش انجام شده با الک ۴۵ میکرون – باشد، مصرف روان کننده بیشتر میشود.
- بلین سیمان: آزمایش بلین آزمایش دقیقی نیست. طبق این آزمایش هر چه بلین سیمان بیشتر باشد، سیمان ریزتر است. بنابراین مقدار مصرف فوق روان کننده بتن بالاتر میرود.
تأثیر خصوصیات شیمیایی سیمان
در آنالیز شیمیایی سیمان، مهمترین عاملی که روی مصرف روان کنندههای بتن تأثیر دارد، C3A است. بر این اساس هر قدر C3A بالاتر باشد، آبخور بتن بالاتر میرود. به عبارتی دیگر چون سیمان تشنهی آب است، کلوخه شده و کار روان کننده برای باز کردن کلوخهها و رساندن خود به ذرات سیمان بیشتر میشود. بنابراین میزان مصرف روان کننده بتن بیشتر میگردد.
در یک نگاه کلی میتوان گفت، هر چه سطح ویژه سیمان بیشتر باشد، یعنی مانده روی الک ۴۵ میکرون کمتر یا بلین بیشتر باشد، مقدار مصرف روان کننده کمتر خواهد بود. از سوی دیگر هر چه C3A سیمان بیشتر باشد، مصرف روان کننده بیشتر خواهد شد.
روش مصرف فوق روان کننده در بتن
بتن مخلوطی از آب، سیمان و سنگدانه است. فوق روان کننده را میتوان به عنوان یکی از اجزای بتن در ابتدا به آن اضافه کرد یا پس از ساخت بتن در محل پروژه به آن اضافه نمود.
از آنجا که فوق روان کننده بتن قدرت و غلظت بالایی دارد، برای استفاده در بتن باید با آب رقیق شده و بعداً به بتن اضافه شود تا تأثیر کامل و مناسبی بر بتن بگذارد. در ادامه به بررسی انواع روشهای اضافه نمودن فوق روان کننده بتن میپردازیم.
در بچینگ (محل تولید بتن)
در کارخانه تولید بتن هر یک از مواد اولیه جداگانه نگهداری میشود. برای هر طرح اختلاط، این مواد در بچینگ اضافه شده و به دست مصرفکننده میرسد. مخلوط کردن بتن نیازمند دستگاههای بسیار فرسایشپذیر است. هر چه قوام و سفتی بتن بیشتر باشد، دستگاهها سریعتر نیازمند تعویض و تعمیر هستند و هزینه زیادی به بار میآورند.
فوق روان کننده برای کاهش فرسودگی دستگاه بسیار مفید است. از سوی دیگر استفاده از این مواد با توجه به خواص مفیدی که برای بتن – از جمله کاهش آب و افزایش مقاومت – دارد، همیشه سازندگان بتن را مجاب میکند تا مقدار اندکی از آن را در بچینگ استفاده کنند.
در محل پروژه (پای کار)
هر چند اضافه کردن فوق روان کننده از ابتدا به مواد اولیه بتن، راهی مطمئن برای ساخت بتن روان است، ولی شرایطی را در نظر بگیرید که به هر دلیلی در ابتدا فوق روان کننده به بتن اضافه نشده و در محل پروژه، بتن روانی لازم را نداشته باشد و نتوان آن را استفاده کرد. اینجاست که با استفاده از مقدار کمی فوق روان کننده و چند دقیقه اختلاط، میتوان بتنی روان و کارا تحویل گرفت.
برای مثال اگر اختلالی برای کامیون حمل بتن یا پمپ بهوجود آید و زمان تلف شود، بتن کمی سفت میشود. در این مواقع پیش از بتنریزی، کافی است به بتن اندکی فوق روان کننده اضافه کنید تا بتن به کارایی مطلوب برسد و بتوانید از بتن به راحتی استفاده کنید.
در آزمایشگاه
آزمایشگاه محیطی ایدهآل برای تست ماده است و در بهترین شرایط، بالاترین و بهترین نتایج محصول به دست میآید. هر چه شرایط آزمایشگاهی به واقعیت نزدیکتر باشد، نتایج قابل اطمینانتر خواهند بود. پس میزان مصرف این ماده در آزمایشگاه، قابل ارائه برای استفاده در محیط واقعی است.
ترکیبی (مقداری در بچینگ و ریدوز در محل پروژه)
افزودن فوق روان کننده در دو مرحله به بتن، توسط تمام اهل فن و کارشناسان تجربی، فنی و علمی تأیید شده است. این روش یکی از بهترین روشهای استفاده از فوق روان کننده بتن است؛ زیرا با افزودن این ماده در محل ساخت بتن (بچینگ)، علاوه بر تولید بتنی روان، استهلاک دستگاههای بچینگ به حداقل میرسد و با افزودن فوق روان کننده در محل پروژه توسط افراد متصدی، اجرای بتن به راحتی انجام میشود.
میزان و روش مصرف فوق روان کننده های بتن رامکا
بهترین فوق روان کنندهها، بالاترین کیفیت و آسانترین روش مصرف را دارند. فوق روان کنندههای شرکت رامکا را میتوان به طور مستقیم به کامیون حمل بتن اضافه کرد. در این صورت پس از چند دقیقه، شاهد اثرگذاری و روانی عالی بتن خواهید بود.
برای افزودن فوق روان کننده بتن رامکا در محل پروژه، لازم است ابتدا بتن را بازدید کرده و از میزان روانی آن آگاهی یابید. بر این اساس هر چه بتن سفت و باقوام باشد، باید از مقدار بیشتری فوق روان کننده بتن رامکا به مخلوط اضافه کنید.
برای راحتی انجام کار، بهتر است بتن را به ابتدای دهانه آورده و افزودنی را به آرامی روی بتن بریزید تا پرت نشده و به دیگ کامیون نچسبد. در نهایت، باید میکسر حدود ۴ دقیقه با دور تند چرخانده شود تا بتن یکنواخت ایجاد شود.
در صورتی که روانی بتن به میزان مورد رضایت رسیده بود، بتن را استفاده نموده و در غیر این صورت، دوباره این روش را تکرار کنید تا مقدار روانی بتن به حد دلخواه برسد.
مقدار مصرف فوق روان کننده بتن دراگون
میزان مصرف فوق روان کننده بتن دراگون به دلیل قدرت بالا کم است. شما میتوانید با مصرف ۱٫۲ کیلوگرم در یک متر مکعب بتن از این افزودنی، شاهد کاهش ۳۰% آب بتن خود باشید. با استفاده از این فوق روان کنندهی شرکت رامکا، کارایی بتن شما در دمای ۴۰ درجه سانتیگراد، به مدت ۶۰ دقیقه حفظ میشود و با کاهش ۱۰% سیمان، افزایش مقاومت را خواهید داشت.
میزان مصرف فوق روان کننده بتن پایتون
روش و میزان مصرف فوق روان کننده بتن پایتون در بتن بسیار ساده است. شما میتوانید با مصرف ۱٫۵ کیلوگرم در یک متر مکعب بتن، از افزودنی بتن پایتون در محل پروژه، به سرعت به مقدار روانی دلخواه خود دست یافته و بتنی مناسب برای پمپاژ طولانی مدت داشته باشید؛ برای مثال در یک کامیون حمل بتن ۵ متری، مقدار ۸ کیلوگرم از فوق روان کننده بتن پایتون باعث میشود اسلامپ بتن شما از ۸ به ۱۷ رسد.
برای آگاهی دقیق از شرایط خرید فوق روان کننده بتن، قیمت فوق روان کننده بتن و مقدار مصرف آن در پروژههای شخصی خود، میتوانید از کارشناسان و متخصصان مجموعه رامکا مشاوره دریافت نمایید.
همانطور که گفته شد، بتن مخلوطی خمیری و سیال است که خاصیت شکلپذیری خود را از آب درون مخلوط (حدود ۲۰% کل بتن) دریافت میکند. معمولاً این مقدار آب برای شرکت در واکنش با سیمان مورد استفاده قرار میگیرد و بقیه آن برای افزایش حالت خمیری و روانی بتن به کار میرود.
آزمایشات انجام شده نشان داده است، استفاده بیشتر از آب در بتن برای افزایش حالت روانی، باعث کاهش کارایی، دوام و مقاومت بتن میشود؛ به همین دلیل استفاده از انواع محصولات کاهنده آب در بتن امری لازم و ضروری است.
در این میان فوق روان کنندههای بتن (روان کنندههای نسل دوم) ضمن حفظ اسلامپ بتن با کاهش مقدار آب، باعث افزایش دوام و مقاومت نهایی بتن شده و امکان بتنریزی یکنواخت و آسان را در بازه زمانی طولانی فراهم میکنند. البته توجه داشته باشید روش و میزان مصرف فوق روان کننده در بتن، برای ایجاد بهترین کیفیت واجب است.
در این مقاله ضمن معرفی و بررسی دلایل مؤثر بر مقدار مصرف فوق روان کنندهها، به بررسی انواع روشهای مصرف این افزودنی و میزان و روش مصرف فوق روان کنندههای شرکت رامکا پرداختیم تا بدین شکل، رسالت خود را درباره کیفیت مصرف این محصولات به اطلاع شما برسانیم. در صورت بروز هر گونه ابهام درباره نحوه دقیق مصرف این محصولات، نظرات و سؤالات خود را در انتهای این صفحه با ما به اشتراک بگذارید.
👌👌
🌹
محصولاتتون عالیه دمتون گرم برای ساخت بتن پر مقاومت از روان کننده های شما استفاده کردم. نتایج تست عالی بود. مهندس ناظر هم از خریدم خیلی خوشش آمد و پیگیر مجموعه شما شد.
ممنون از اینکه ما را همراهی میکنید و محصولات شرکت رامکا را جهت پروژه های خود به کار میگیرید. امیدواریم استفاده از محصولات ما شما را در ساخت سازههای باکیفیت همراهی کند.🌹