ابر روان کننده بتن از جمله افزودنیهایی است که بیش از نسل اول و دوم افزودنیهای کاهنده آب اسلامپ بتن را افزایش میدهند؛ تا حدی که میتوان این محصول را به عنوان بهترین روان کنندههای بتن محسوب کرد. این گروه از محصولات که بر پایه پلی کربوکسیلات اتر تولید شدهاند، کاربرد ویژهای در تولید بتن باکیفیت دارند. محصولات تولید شده با این ترکیبات شیمیایی، خواص منحصربه فردی روی بتن تازه و سخت شده از خود بر جای میگذارند؛ اما سؤال اینجاست که اصلیترین خواص و ویژگیهای این محصولات چیست و تأثیر آن روی بتن تازه بیشتر است یا سخت شده؟ در این مقاله از بلاگ رامکا بر آن هستیم ضمن بررسی اجمالی ابر روان کننده بتن، ویژگیها و خواص ابر روان کننده بتن را در حالت خمیری و سخت شده تبیین کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
ابر روان کننده بتن چیست؟
نسل سوم افزودنیهای کاهنده آب، ابر روان کنندههای پایه پلی کربوکسیلاتی هستند که امروزه استفاده از آنهادر بخشهای قابل توجهی از صنعت بتن افزایش یافته است. این گروه از افزودنیهای کاهنده آب توانایی زیادی در پراکنده کردن ذرات سیمان دارند. این محصولات در مقایسه با سایر روان کنندههای بتن از خاصیت متمایزی برخوردارند. آنچه در روان کنندهها و فوق روان کنندهها وجود دارد، خاصیت دافعه الکترواستاتیکی است.
از آنجا که در سوسپانسیون آب و سیمان، کلوخههای بزرگی از ذرات سیمان ایجاد میشوند، حضور روان کنندههای نسل اول، دوم و سوم، مانع از به هم پیوستن ذرات سیمان میشود. اما آنچه باعث تمایز نسل سوم یا همان ابر روان کنندهها میگردد، خاصیت ممانعت فضایی است.
به واسطه این ویژگی، گروههای پلیاتری طویل به سمت خارج دانههای سیمان جهتگیری کرده و به صورت فیزیکی مانع از نزدیک شدن ذرات سیمان مجاور به یکدیگر میشود. در صورتی که از افزودنی ابر روان کننده بتن در طرح اختلاط اولیه بتن استفاده نشود، آب در کلوخههای سیمان انباشته شده و در نتیجه کارایی مخلوط بتنی نسبت به زمانی که ذرات از هم جدا باشند، کاهش مییابد.
البته باید به این مطلب توجه داشت که حضور افزودنی ابر روان کننده در مخلوط بتنی، تغییری در حجم مخلوط بتن نخواهد داشت و فقط مانع از به تله افتادن آب داخل کلوخههای سیمان شده و باعث استفاده بهینهتر از سیمان موجود میشود.
خواص ابر روان کننده بتن
افزودنی ابر روان کننده بتن به واسطه ترکیبات شیمیایی داخل آن، تأثیرات بسیاری در حالت تازه و سخت شده از خود بر جای میگذارد. از این رو در این بخش، به بررسی ویژگیها و خواص ابر روان کننده بتن در حالت تازه و سخت شده خواهیم پرداخت.
خواص کاهنده آب نسل سوم بر بتن تازه
بکارگیری ابر روان کننده بتن در مخلوط بتنی، خواص و ویژگیهای زیادی در بتن تازه دارد که از جمله آن میتوان به کاهش آب، کارپذیری، روند افت اسلامپ و پمپپذیری آسان اشاره کرد. در ذیل هر یک از این فاکتورها را به اجمال بررسی خواهیم کرد.
- کاهش آب: حضور افزودنی ابر روان کننده بتن در مخلوط بتنی، ۱۲ تا ۴۵% آب اختلاط بتن را کاهش میدهد؛ البته میزان کاهش آب، به مقدار افزودنی مورد استفاده و همچنین اسلامپ و روانی اولیه بتن بستگی دارد. نکته مهم در هنگام استفاده از این افزودنی بتن آن است که باید متناسب با حجم مخلوط بتنی از این ماده جهت کاهش آب استفاده نمود.
- کارپذیری: یکی از خواص ابر روان کننده بتن، افزایش میزان کارپذیری بتن است؛ چرا که استفاده از آن، در عین ثبات کارایی، امکان کاهش آب را فراهم میکند. اما نکته حائز اهمیت، زمان اضافه کردن آن به مخلوط بتنی است؛ چرا که توجه به این فاکتور، مقدرا روانی و اسلامپ بتن را تحتتأثیر قرار میدهد.
- روند افت اسلامپ: از جمله مشکلاتی که پس از بکارگیری ابر روان کننده بتن حادث میشود، مدت زمانی است که این افزودنیها میتوانند کارایی و روانی بتن را حفظ کنند. روند افت اسلامپ با توجه به ترکیبات هر یک از افزودنیهای کاهنده آب متفاوت است. با توجه به تحقیقات انجام شده، ابر روان کنندههای بتن قادرند کارایی بتن را برای مدت زمانی بیش از ۲ ساعت حفظ کنند.
به طور کلی روشهای متعددی از جمله بکارگیری مقدار بیشتر افزودنی، استفاده از کندگیر کنندهها، استفاده مجدد از افزودنی بتن، ترکیب افزودنیها، پلیمرهای محلول در آب و…، برای افزایش مدت زمانی که بتن روانی خود را حفظ میکند، به کار گرفته شده است؛ اما از میان همه آنها استفاده مجدد از افزودنی در فواصل زمانی مشخص در بازیابی کارایی نقش گستردهای دارد. - پمپپذیری آسان: به طور معمول اسلامپ بتن بعد از پمپ شدن کاهش پیدا میکند. بسیاری از مهندسین جهت بهبود پمپپذیری مخلوط بتنی به آن آب اضافه میکنند، حال آنکه بکارگیری این راهحل شیوه قابل قبولی برای رفع این مشکل نیست.
روشهای مختلفی برای رفع این مشکل وجود دارد که برترین و کاربردیترین آن، بکارگیری ابر روان کننده بتن است. این روش نسبت به اصلاح طرح اختلاط، بکارگیری پمپهایی با قدرت بیشتر و پمپاژ مرحلهای بتن اقتصادیتر بوده و به میزان قابل توجهی میتواند فشار پمپ را کاهش داده و کارایی را افزایش دهد.
خواص ابر روان کننده بتن بر بتن سخت شده
حضور ابر روان کننده بتن تأثیر فوقالعادهای روی بتن سخت شده دارد و نه تنها مقاومت فشاری بتن را تحتتأثیر قرار میدهد، بلکه بر دوام بتن و پیوستگی میان بتن و آرماتورها نیز مؤثر است. در ادامه به اجمال به بررسی هر یک از خواص ابر روان کننده بر بتن سخت شده خواهیم پرداخت.
- مقاومت فشاری: میزان تأثیر ابر روان کننده بر مقاومت بتن، ناشی از کاهش نسبت آب به سیمان است. در واقع از آنجا که حضور ابر روان کننده در بتن باعث کاهش نسبت آب به سیمان میشود، به همان نسبت مقاومت بتن افزایش مییابد. به همین دلیل است که از این افزودنیها در تولید بتن پرمقاومت استفاده میشود.
- پیوستگی بتن و آرماتور: در پیوستگی بتن و آرماتور، تراکم اهمیت زیادی دارد. بتن روان که با تراکم مناسب باشد، مقاومت پیوستگی بیشتری نسبت به بتن مشابه که تراکم خوبی نداشته باشد دارد.
- خواص ابر روان کننده بتن بر دوام :با مصرف ابر روان کننده در مخلوط بتنی، میزان نفوذپذیری کاهش یافته، مقاومت افزایش یافته و در نتیجه دوام بهبود پیدا میکند. استفاده از ابر روان کنندهها برای کاهش نسبت آب به سیمان، باعث افزایش مقاومت آنها در برابر نفوذ یون کلر شده و بدینترتیب، احتمال خوردگی میلگردها کاهش پیدا میکند.
بیشتر بخوانید: ابر روان کننده بتن چیست؟
همانطور که گفته شد مصرف ابر روان کننده به مخلوط بتنی تأثیر زیادی در دوام و مقاومت بتن تولید شده دارد و لازم است به این فاکتور توجه ویژهای شود. در این مقاله تلاش شد از میان تأثیرات ابر روان کنندهها بر مخلوط بتنی، به طور مشخص خواص ابر روان کننده بتن بررسی شود و تمام فاکتورهای مؤثر که در رده خواص محسوب میشوند، تبیین گردند. امیدواریم با مطالعه این مقاله توانسته باشید به صورت کامل با خواص این افزودنی بر بتن تازه و سخت شده آشنا شوید.
سلام مهندس.به جز ویبره کردن، چطور میشه حباب های اضافی رو حذف کرد؟
با ریزدانه کردن دانهبندی میتوانید مانع از ایجاد حباب هوای اضافی در بتن شوید یا اینکه از افزودنیهایی مثل ضد کف یا دیفومر در مخلوط بتنی استفاده کنید.