آخرین و مدرنترین نسل کاهندههای آب، ابر روان کننده بتن نام دارد. میزان مصرف این محصول در مخلوط بتنی بسیار کم است. به همین علت مقدار مصرف آن باید توسط گروههای خبره تعیین شود؛ گروههایی مانند گروههای بتنریز که مهارت کافی در این زمینه دارند. در این مقاله از بلاگ رامکا بر آن هستیم ضمن تبیین روش و میزان مصرف ابر روان کننده بتن، عوامل مؤثر بر مقدار مصرف ابر روان کننده و… را بررسی کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
راهنمای مصرف ابر روان کننده بتن
میزان مصرف ابر روان کننده بتن با توجه به پروژه تحت بتنریزی تعیین میشود؛ برای مثال اگر قرار است بتنریزی با ترمی (قیف و لوله) انجام شود، حتماً باید تحت نظارت مستقیم کارشناس و ناظر مخصوص صورت پذیرد. اسلامپ مورد نیاز در این حالت، بین ۱۷۰ تا ۲۵۰ میلیمتر است. با افزودن بیش از حد ابر روان کننده به بتن، بتن قوام خود را از دست داده و دیگر در پروژه قابل استفاده نخواهد بود.
در شرایط آب و هوایی گرم، بتن نه تنها آب را از طریق تبخیر اضافی از دست میدهد، بلکه واکنش سیمان با سرعت بیشتری انجام شده و بتن تازه پیش از ریختن سفت میشود. برای این حالت نیز استانداردهایی جهت حداقل و حداکثر میزان مصرف ابر روان کننده در نظر گرفته شده است.
در صورتی که این ماده کمتر از میزان مورد نظر استفاده شود، کارایی لازم را نداشته و در صورتی که به مقدار بیشتری مصرف شود، بتن را بسیار روان و غیرقابل استفاده میکند.
بدینترتیب با توجه به میزان اسلامپ مورد نیاز و میزان کاهش آب مصرفی در بتن، مقدار مصرف ابر روان کننده بتن مشخص میشود. بعضی از انواع ابر روان کننده با مصرف بهینه در بتن، باعث کاهش ۴۰ درصدی مصرف آب میشوند؛ تا جایی که با استفاده از این افزودنی بتن، تحولات زیادی در صنایع بتن پیشساخته و بتن پیش تنیده ایجاد شده و بهترین و باکیفیتترین بتن ممکن در این زمینه تولید شده است.
اگر بخواهیم برای میزان درست مصرف ابر روان کننده مثالی بزنیم باید گفت یک کامیون حمل بتن که حاوی ۶ متر مکعب بتن سفت است را میتوان با ۵ کیلوگرم ابر روان کننده روان و قابل استفاده کرد. در صورتی که مصرف این ماده بیش از از میزان اعلام شده باشد، نه تنها بتن دچار هوازایی شدید میشود، بلکه ممکن است آبانداختگی بتن نیز رخ دهد.
عوامل مؤثر بر مقدار مصرف ابر روان کننده بتن
به طور کلی عوامل زیادی بر میزان مصرف ابر روان کننده بتن مؤثرند که از جمله آن میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- هزینه و زمان انجام پروژه
- غلظت ابر روان کننده
- نوع تیپ سیمان مصرفی در بتن
- اندازه ذرات سیمان
- میزان C3A سیمان و عیار سیمان
- دمای هوا و میزان رطوبت محل بتنریزی
- وزش باد
- اسلامپ اولیه و مورد نیاز نهایی
- میزان آبانداختگی و انقباض نهایی بتن
- نوع و میزان ویبره مورد نیاز
- مقاومت نهایی لازم
- زمان گیرش مدنظر
راهنمای مصرف ابر روان کننده در مراحل گوناگون تولید بتن
همانطور که میدانید بتن تازه خمیری شکل است. این خمیر، قوام نسبتاً کمی داشته و با گذشت زمان سفتتر میشود. این در حالی است که از زمان اضافه شدن سیمان به ترکیبات تا لحظه نهایی گیرش، باید مقدار مشخصی روانی وجود داشته باشد؛
یعنی در کارگاه تولید بتن باید با حداقل انرژی بتن را تولید کرد تا به راحتی بتوان در محل پروژه آن را تسطیح نمود. آنچه اهمیت دارد اینکه نباید این ماده بعد از بتنریزی روی سطح بتن ریخته شود، زیرا این کار نتیجه مطلوبی نخواهد داشت.
بچینگ
کارخانه ساخت بتن، یکی از مکانهای تعریف شده برای اضافه کردن ابر روان کننده بتن است. تولید بتن با مخلوط کردن شن و ماسه آغاز شده و در نهایت، با اضافه شدن سیمان، بتن تولید میشود. یکی از زمانهای مناسب برای افزودن ابر روان کننده، بعد از تولید کامل بتن است.
در این مرحله، روانی بتن کاملاً مشهود بوده و میزان مصرف ابر روان کننده بتن برای ایجاد بتن کارپذیر تعیین میشود.
محل پروژه
برخی افراد معتقدند بهتر است افزودنی ابر روان کننده در آخرین دقایق پیش از بتنریزی به بتن افزوده شود تا خواص و کیفیت بتن از دست نرود. برای انجام این کار، لازم است بتن را به دهانه کامیون حمل منتقل کرده و به آرامی ابر روان کننده را روی بتن بریزید.
در مرحله بعد، ۴ دقیقه با دور تند مخلوط را هم زده و از میزان روانی مورد نظر اطمینان یابید. در صورت کم بودن روانی، مجدداً این کار را تکرار کنید یا برای روان کردن ابر روان کننده، آن را با آب رقیق کنید.
ترکیبی (بچینگ و محل پروژه)
این روش، مورد پسند تولیدکننده و مصرفکننده است. در این روش، کارخانه تولید بتن از مشکلات فرسوده شدن دستگاه تولیدی در امان است و مصرفکننده، بتنی روان، مناسب و باکیفیت تحویل میگیرد.
برای اضافه کردن ابر روان کننده به صورت ترکیبی به مخلوط بتن، لازم است در هنگام ساخت بعد از اضافه شدن سیمان به مخلوط، ابر روان کننده بتن نیز به آن اضافه شده و برای روان شدن مجددِ بتنی که با گذشت زمان به قوام نسبی رسیده، در محل پروژه نیز مقداری ابر روان کننده به بتن اضافه شود.
بیشتر بخوانید: ابر روان کننده بتن چیست؟
میزان و روش مصرف ابر روان کنندههای بتن رامکا
این مواد همانند دیگر افزودنیها باید به بتن تازه اضافه شوند. البته بهتر است ابتدا با آب رقیق شده و سپس مورد استفاده قرار گیرند. در ذیل روش و میزان مصرف هر یک از ابر روان کنندههای بتن رامکا را در اختیار شما خواهیم گذاشت.
میزان مصرف ابر روان کننده بتن پالادیوم
مطابق مشاهدات میدانی، با افزودن یک کیلوگرم ابر روان کننده بتن پالادیوم به ازای یک متر مکعب بتن در کامیون حمل بتن، اسلامپ حدود ۱۰ واحد افزایش مییابد. این ماده بعد از ۵ دقیقه اختلاط، بتن روان و کارپذیر را آماده میکند. از آنجا که این افزودنی قدرت و تأثیر بسیار زیادی دارد، مصرف ۰٫۱ تا ۰٫۵ درصد وزن سیمان کافی است. مقدار دقیق مصرف این افزودنی بر اساس اسلامپ اولیه، عیار سیمان و روانی نهایی لازم برای بتن تعیین میشود.
این محصول برای روان کردن بتن در محل پروژه بسیار مناسب است؛ تا جایی که بتنی با عیار ۴۰۰ و اسلامپ اولیه ۶ سانتیمتر، با افزودن ۱ کیلوگرم پالادیوم بعد از ۵ دقیقه، به اسلامپی برابر با ۱۵ سانتیمتر میرسد. در این حالت با اینکه بتن روان شده، اما زمان گیرش کوتاهتر شده است. از این رو با تراکم مناسب بتن و با اندکی ویبره کردن یا میله زدن، میتوان قالب را سریعتر از حالت عادی باز کرد.
مقدار مصرف ابر روان کننده بتن کوانتوم
برای استفاده از این ماده، لازم است آن را به میزان ۱٫۵ کیلوگرم در هر متر مکعب به بتن اضافه کنید. بعد از حدود ۳ دقیقه اختلاط با مقدار بسیار کم نسبت آب به سیمان، بتنی روان تولید میشود. بهتر است ابر روان کننده بتن کوانتوم را ابتدا رقیق کنید و سپس به بتن اضافه نمایید.
این افزودنی را در زمستان به بتن حاوی زودگیر نیز اضافه میکنند. مقدار مصرف ابر روان کننده بتن کوانتوم، ۰٫۱ تا ۱% وزن سیمان است. این ماده در سیمان مؤثر بوده و آن را باز میکند و بعد از افزودن سیمان به بتن، بهترین کارایی را خواهد داشت.
مقدار مصرف ابر روان کننده بتن رادون
از این افزودنی به دلیل قوی بودن و حفظ اسلامپ در شرایط آب و هوایی گرم استفاده میشود. میزان ۲ کیلوگرم از این ماده در یک متر مکعب بتن تا یک ساعت، اسلامپ بتن را حفظ میکند و تا ۴۰% مصرف آب را کاهش میدهد. پس این افزودنی برای مرحله تولید بتن (بچینگ) بسیار مناسب است؛
برای مثال یک نمونه بتن با عیار ۴۲۰ و اسلامپ ۳ با افزودن حدود ۲ کیلوگرم ابر روان کننده رادون به اسلامپ ۱۸ میرسد و در صورتی که مسیر رسیدن از تولید تا مصرف بتن زیاد و بالای ۲ ساعت باشد، همین مقدار بتن را روان نگه میدارد.
میزان مصرف ابر روان کننده بتن زنون
ابر روان کننده بتن زنون برای روان کردن بتن در محل بسیار مناسب است. با ۱ کیلوگرم از این ابر روان کننده در کمتر از ۴ الی ۵ دقیقه، اسلامپ بیش از ۱۰ تا ۱۵ واحد افزایش مییابد. میزان مصرف زنون در بتن از ۰٫۱ تا ۰٫۵% پیشنهاد میشود که این میزان، بسته به شرایط محیطی و اسلامپ قبل و بعد از افزودن زنون به بتن تعیین میگردد.
در مقالهی روش و میزان مصرف ابر روان کننده بتن تلاش شد روش و میزان مصرف ابر روان کننده بتن، عوامل مؤثر بر آن، شیوه مصرف این محصول در هر مرحله از ساخت و تولید بتن و… به طور کامل تبیین شود. امیدواریم با مطالعه این مقاله توانسته باشید به همه آنچه درباره این افزودنی نیاز دارید، دست یابید. خواهشمندیم با بیان نظرات و پیشنهادات کاربردی خود، ما را در ارتقای کیفیت مقالات یاری رسانید.
اشتراکها: ابر روان کننده بتن چیست؟ - صنایع شیمی ساختمان رامکا
برای ساخت آجر پازلی که به وسیله پرس تر انجام میشه چه روان کننده ای لازمه؟
لطفا با واحد فروش رامکا تماس بگیرید.
متن این مقاله بسیار سلیس و روان و از همه مهمتر جامع و خلاصه بود ممنون ازتون مهندس برزگر، امیدوارم کارهای بیشتری از شما در این بخش ببینیم.
سپاس از لطف شما
مهندس ممنون از مقاله مفیدی که قرار دادین. انقدر مقاله از این سایت درباره روان کننده ها خوندم که فکر کنم دیگه علامه شدم در این بحث. راستی یه انتقاد به سایت پربارتون دارم و آن این هست که چرا پیام ها بلافاصله پس از نوشته شدن توی سایت نمایش داده نمیشود و انقدر دیر جواب میدین. .
از اینکه ما را همراهی میکنید سپاسگزاریم🌹
پاسخگویی به شما باعث افتخار ماست؛ اما متاسفانه شرایطی وجود دارد که بلافاصله امکان پاسخگویی نداریم. به محض اینکه بازه زمانی ایجاد شود، پاسخگوی شما بزرگواران خواهیم بود.
🌷🌷
🌹