بتن مادهای متشکل از سیمان، سنگدانه و آب است که اساس و پایه سازههای مختلف را تشکیل میدهد؛ از دالهای بتنی گرفته تا ساختمانها و پلها. قیمت این ماده، سالانه در اتحادیههای تولید بتن و تالار بورس کشور بر حسب متر مکعب تعیین میشود، اما میزان آن با توجه به نیاز مشتری و نوسانات بازار متفاوت است. حال سؤال اینجاست که نیاز مشتری چطور میتواند تغییری در قیمت بتن ایجاد کند؟ یا بهتر بگوییم چه عواملی در محاسبه قیمت بتن مؤثر است؟ در این مقاله از بلاگ رامکا بر آن هستیم ضمن بررسی مختصر مفهوم بتن، عوامل مؤثر بر قیمتگذاری بتن را بررسی کرده و اطلاعات کارامدی در اختیار شما قرار دهیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
بتن چیست؟
بتن یکی از باکیفیتترین مصالح است که از ترکیب سیمان، ماسه و دیگر مصالح دانهای با دانهبندیهای مختلف تشکیل شده است. این ماده از نظر وزن مخصوص در سه گروه بتن معمولی، بتن سبک و بتن سنگین تقسیم میشود.
در این میان، بتنهایی که از ماسه و شن طبیعی یا سنگ شکسته تشکیل شده و وزنی معادل ۲۴۰۰ کیلوگرم در متر مکعب دارند، با نام بتن معمولی مشهورند. این گروه از بتنها در کارهای ساختمانی بسیار پرکاربردند. در مقابل این گروه، بتنهای سبک با وزن کمتر از ۱۸۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب و بتنهای سنگین با وزن بیش از ۳۲۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب قرار دارند که نسبتهای اختلاطشان با بتن معمولی متفاوت است.
عوامل مؤثر در محاسبه قیمت بتن
آنچه در مسیر خرید بتن اهمیت زیادی دارد، مقدار هزینه تمام شده آن و عوامل مؤثر بر نحوه محاسبه قیمت بتن است. از آنجا که بتن تنوع زیادی دارد، با تغییر در نوع، حجم، کیفیت و حتی افزودنیهای آن، قیمت این ماده نیز تغییر میکند؛ تا جایی که امروزه قیمت نهایی بتن پیشساخته، مگر، خود تراکم و…، توسط شرکت تولیدکننده محاسبه شده و در اختیار مشتری قرار میگیرد. بدینترتیب فاکتورهای زیادی در میزان قیمتگذاری بتن مؤثرند که در ذیل به تفکیک هر یک را تبیین کرده و به اختصار درباره هر یک توضیحاتی خواهیم داد.

تأثیر عیار بتن در محاسبه قیمت بتن
آنچه در محاسبه قیمت بتن حرف اول را میزند، میزان عیار بتن است و این یعنی بتن با چه مقاومتی تولید شده یا به بیان بهتر، مقدار سیمان موجود در بتن چقدر است؛ چرا که سیمان در بتن نقش اتصالدهنده مصالح دانهای را ایفا کرده و در نتیجه، تعیین مقاومت کلی نمونه به میزان آن در طرح اختلاط وابسته است.
آنچه در محاسبه عیار بتن اهمیت دارد، توجه به طرح اختلاط بتن است. هر قدر عیار بتن بالاتر باشد، به دلیل طرح اختلاط قویتر، استفاده بهینهتر از مصالح دانهای، آب و افزودنیها، قیمت آن نیز افزایش خواهد یافت.
قیمت آب و مصالح دانهای
از آنجا که قیمت مصالح در هر شهر نسبت به دیگر شهرها تفاوت مشهودی دارد، هزینهای که صرف قیمت مصالح دانهای، آب طرح اختلاط و… میشود، تأثیر عمدهای بر قیمت نهایی بتن خواهد داشت. در این میان، حتی تیپ سیمان، نرمی، اندازه ذرات و… در طرح اختلاط، در فروش نهایی بتن مؤثر خواهند بود.

تأثیر حجم بتن در محاسبه قیمت بتن
حجم بتن تولید شده از سوی شرکتهای تولیدکننده، رابطه متقابلی با میزان قیمت بتن دارد؛ به طوری که هر چه حجم بتن مورد استفاده در پروژه بیشتر باشد، قیمت بتن نیز در کل پروژه به نسبت آن بیشتر خواهد بود.
مسیر حمل و نقل
انتقال بتن از محل تولید بتن (بچینگ) به محل پروژه، عامل دیگری است که در محاسبه قیمت بتن مؤثر است. در صورتی که محل تولید بتن در محل پروژه باشد، طبیعتاً هزینه حمل و نقلی وجود نخواهد داشت؛ اما در صورتی که بچینگ دورتر از محل پروژه باشد، تعدد میکسرهای بکار گرفته شده بر حسب تناژ بتن، باعث افزایش هزینه تمام شده بتن میشود.
همانطور که مشخص است، انتقال بتن با حجم کم و در مسافت کوتاه، هزینه پایینتری خواهد داشت. این در حالی است که در حجمهای تولیدی بالا و زمانی که مسافت کارخانه تولید بتن از محل پروژه زیاد باشد، هزینه بتن تولیدی افزایش خواهد یافت.
ترکیبات بتن
همانطور که گفته شد، بتن از سه ماده اصلی آب، مصالح دانهای و انواع افزودنی بتن تولید شده است. کیفیت، نوع و حجم مواد تشکیلدهنده بتن، میتواند روی قیمت بتن مؤثر باشد؛ برای مثال بتن مگر که بیشتر برای کفسازیها استفاده میشود، عیار بسیار پایینی دارد. در واقع کیفیت مواد تشکیلدهنده این بتن نسبت به سایر بتنها بسیار پایینتر است و همین امر، آن را به یکی از ارزانترین بتنها تبدیل کرده است.
حضور انواع افزودنی بتن، مثل: دیرگیر بتن، روان کننده بتن، حباب هوا ساز بتن و…، فاکتور دیگری است که در میزان قیمت بتن بسیار مؤثر است.
همانطور که گفته شد بتن مادهای مرکب از یک ماده چسباننده حاوی دانهها و ذرات سنگی است که عوامل زیادی در تعیین قیمت آن نقش دارند؛ عواملی مثل: قیمت مصالح دانهای، عیار بتن، تناژ بتن، مسیر حمل و نقل، ترکیبات بتن و…. از میان عوامل مذکور، عیار بتن مهمترین نقش را در تعیین قیمت بتن دارد. در واقع عیار و کیفیت بتن تولیدی رابطه مستقیمی با قیمت بتن دارد؛ به گونهای که هر قدر عیار بتن بیشتر شود، قیمت بتن هم بالاتر خواهد رفت.

فاکتور مهم دیگری که در میزان قیمت بتن تولیدی مؤثر است، افزودنیهای به کار گرفته شده در بتن است. افزودنیهایی مثل کاهندههای آب، انواع چسب بتن و حتی انواع پوزولان که در تولید بتن باکیفیت مؤثرند.
شرکت رامکا به عنوان یکی از برندهای تولیدکننده افزودنیهای بتن، به تولید و عرضه افزودنیهایی چون کاهندههای آب بر پایه پلی کربوکسیلات اتر و… پرداخته تا مهندسین بتن بتوانند با کمک این محصولات باکیفیتترین بتنها را جهت احداث سازههای مختلف تولید کنند.
این برند با پشتیبانی ۲۴ ساعته واحد فروش، کار را برای تولیدکنندگان بتن آسان ساخته است؛ به گونهای که مسئولین خرید پروژههای تولید بتن، فقط با یک پیام میتوانند به قیمت بهروز محصولات دست یابند و محصول مورد نظرشان را سفارش دهند.
در این مقاله تلاش شد کلیه عوامل و فاکتورهایی که در محاسبه قیمت بتن مؤثرند، بررسی شوند. امیدواریم با مطالعه این مقاله توانسته باشید به اطلاعات جامعی در این زمینه دست یابید. خواهشمندیم با بیان نظرات و پیشنهادات کاربردی خود، ما را در ارتقای کیفیت مقالات یاری رسانید.
ابر روان کننده بتن
ابر روان کننده بتن نئون NEON
کاهنده قوی آب و روان کننده بتن در مدت بسیار کوتاهابر روان کننده بتن
ابر روان کننده بتن آرگون ARGON
مناسب برای تولید بتن در کارخانهها و پروژههارزین سنگ مصنوعی
رزین سنگ مصنوعی جیپیکس GIPIX
مناسب برای تولید محصولات گچی و بتنی با حفظ کارایی طولانی مدترزین سنگ مصنوعی
رزین سنگ مصنوعی یونیکس UNIX
افزایش زمان حالت خمیری و کارایی ملات سنگ مصنوعیفوق روان کننده بتن
فوق روان کننده بتن دراگون DRAGON
افزایش روانی و مقاومت بتن در هوای گرمفوق روان کننده بتن
فوق روان کننده بتن پایتون PYTHON
افزایش روانی بتن در محل بتنریزی، ویژه لوله پمپاژ طولانیابر روان کننده بتن
ابر روان کننده بتن کوانتوم QUANTUM
کاهنده آب بسیار پر قدرت، ویژه آب به سیمان بسیار پایینابر روان کننده بتن
ابر روان کننده بتن زنون XENON
ویژه تولید بتن در بچینگ در فصل زمستان، با حفظ اسلامپ مناسبضد یخ بتن
ضد یخ ملات مایع آلپاین ALPINE
زودگیر کننده ملات، دارای کلرحباب هوا ساز بتن
حباب هوا ساز بتن هیرو HERO
افزایش کارایی و دوام در برابر سیکل ذوب و یخبندانرزین سنگ مصنوعی
رزین سنگ مصنوعی رزیکس RESIX
افزایش آببندی و مقاومت فشاری و خمشی موزاییک پلیمریضد یخ بتن
ضد یخ بتن مایع اسکیمو ESKIMO
زودگیر بتن بدون کلر