یکی از سؤالات مهمی که ذهن بسیاری از افراد را درگیر خود میکند این است که ساخت سازهها با اسکلت فلزی بهتر است یا اسکلت بتنی؟ در مقام مقایسه اسکلت فلزی و بتنی باید گفت هر یک از این اسکلتها ویژگیهای خاصی دارند که متناسب با ویژگیهایشان در بعضی سازهها مناسبند. اما سؤال اینجاست که ویژگی هر یک از این اسکلتها در ساخت سازههای مختلف چیست و بکارگیری کدام یک از آنها، کیفیت سازه را افزایش میدهد؟ در این مقاله از بلاگ رامکا بر آن هستیم ضمن تبیین ویژگی هر یک از اسکلتهای فلزی و بتنی، در مقام قیاس، مزایا و معایب هر یک را بررسی کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
اسکلت فلزی چیست؟
اسکلت فلزی از فولاد تولید شده و در سازههای مختلف به صورت عمودی یا افقی به کار میرود. همانطور که گفته شد، اصلیترین مصالحی که در اسکلتهای فلزی به کار میرود، فولاد است که نسبت به سایر مصالح، مقاومت بالایی داشته، قابلیت خمش و انعطاف مناسب دارد.
اما از دیگر مزایای اسکلتهای فلزی میتوان به موارد ذیل اشاره کرد: افزایش سرعت پیشرفت ساخت سازه، امکان انجام اصلاحات مورد نیاز در هر مرحله بدون ایجاد هر گونه خرابی، کاهش مطلوب وزن ساختمان و حجم فونداسیون سازه و…
اسکلت بتنی چیست؟
سازههای بتنی یکی از پرکاربردترین سازهها در صنایع ساختمانی هستند که در ستونها، فونداسیون و… استفاده میشوند. سازههای تولید شده با اسکلتهای بتنی، معمولاً از چهارچوب بتن آرمه تولید میشوند. در واقع بتن آرمه در تیرها، ستونها و پیها به کار رفته و سازهای مستحکم تولید میکند.
اما بتن به کار رفته در ستونها و پیها، فقط حاوی سیمان، شن و ماسه نیست، بلکه فولاد و آرماتور ساده و آجدار نیز در آن به کار رفته است. بدینترتیب میتوان گفت، اسکلتهای بتنی به واسطه حضور آرماتورها، ترکیبی از فولاد و بتن هستند و نسبت به سازههایی که با مصالح دیگر تولید میشوند، مقاومت مطلوبتری دارند.
بیشتر بخوانید: آرماتور و میلگرد در بتن
مقایسه اسکلت فلزی و بتنی
هر یک از سازههای بتنی و فلزی ویژگیهای خاصی دارند که در این بخش از مقاله مقایسه اسکلت فلزی و بتنی به بررسی آن خواهیم پرداخت و مهمترین تفاوتهای اسکلتهای فلزی و بتنی را تبیین خواهیم کرد.
وزن اسکلت فلزی و بتنی
همانطور که گفته شد سازه فلزی از فولاد تشکیل شده، در حالی که سازه بتنی از ترکیب آرماتور و بتن تولید شده است. بر همین اساس، وزن سازه فولادی نسبت به اسکلتهای بتنی کمتر است و در سطح کمتری قابلیت اجرا دارد؛ حال آنکه وزن سازه بتنی بیشتر بوده و در فضای وسیعتری قابلیت اجرا دارد.
قیمت اسکلت فلزی و بتنی
تفاوت قیمت سازهها، مهمترین نکتهای است که تولیدکنندگان در وهله اول به آن توجه میکنند؛ چرا که هزینههای کلی یک سازه، نقش عمدهای در زمانبندی ساخت سازه و… خواهد داشت.
مهندسین و سرمایهگذارانی که با سرمایه اولیه زیاد وارد مرحله ساخت و تولید پروژه میشوند، به راحتی میتوانند از اسکلتهای فلزی استفاده کنند. در واقع از آنجا که تمام مصالح در ساخت سازههای فلزی باید در یک وهله خریداری و نصب شود، لازم است هزینه اولیه زیادی وجود داشته باشد. این در حالی است که در ساخت سازههای بتنی میتوان با هزینه کمتر پروژه را شروع کرد و به مرور دیگر هزینهها را به آن افزود.
سرعت اجرای اسکلت فلزی و بتنی
از دیگر نکات مورد توجه سازندگان سازههای مختلف، سرعت اجرای سازه است. سازههای فولادی را میتوان با سرعت بیشتری به مراحل نهایی کار رساند، در حالی که سازههای بتنی این طور نیست و نه تنها آرماتوربندی، قالببرداری و بتنریزی زمانی را به خود اختصاص میدهد، بلکه عملآوری و مراقبت از بتن اسکلتهای بتنی نیز بازه زمانی خاصی را میطلبد.
میزان مقاومت سازه بتنی و فلزی
آنچه در سازهها نظر مهندسین را به خود جلب میکند، میزان مقاومت سازه است. اسکلتهای فلزی نسبت به بتنی مقاومت بیشتری دارند. در واقع مقاومت تسلیم فولاد ۲۴۰ مگاپاسکال است و ساخت سازههای فولادی بر اساس همین مقاومت انجام میشود. این در حالی است که مقاومت اسکلتهای بتنی به اندازه سازههای فولادی نیست.
اما آیا این میزان مقاومت در برابر حوادث طبیعی، حریق و آتشسوزی نیز به همین شکل عمل میکند و سازههای بتنی در برابر باد و باران و آتشسوزی کارایی ندارند؟ در ذیل به بررسی میزان مقاومت اسکلت فلزی و بتنی در برابر این حوادث خواهیم پرداخت.
۱) زلزله و باد
رعایت اصول طراحی و اجرا در هر دو سازه بتنی و فلزی، باعث ایجاد مقاومت مطلوب میشود، اما در برابر نیروی لرزه یکسان، اسکلتهای فولادی که وزن کمتری دارند، مقاومت بیشتری خواهند داشت و آوار ناشی از آنها، هزینه کمتری در پی دارد.
۲) حریق و آتشسوزی
آتشسوزی و حریق از جمله شرایطی است که سازههای فولادی را به شدت تحتتأثیر قرار میدهد. در واقع اسکلتهای فولادی سازهها مقاومت بسیار پایینی در برابر حریق داشته و از آنجا که نقطه ذوب فولاد تا ۱۳۷۰ درجه سانتیگراد میرسد، در کمتر از ۱۰ دقیقه دچار افت شدید ۵۰ درصدی شده و حتی به نقطه خمش نزدیک میشود. این در حالی است که سازههای بتنی که از ترکیب مصالح و آرماتور تشکیل شدهاند، مقاومت بیشتری در برابر حریق دارند و آنچنان که باید و شاید تحتتأثیر حریق قرار نمیگیرند.
البته نباید این مطلب را نادیده انگاشت که برای حفظ اسکلتهای فلزی در برابر حریق، بهتر است در هنگام ساخت سازه از پوششهای ضد حریق استفاده شود؛ پوششهایی که هر یک در محافظت اسکلتهای فلزی در برابر حریق نقش عمدهای دارند.
طول عمر اسکلت فلزی و بتنی
همانطور که میدانید فلزات در برخورد با رطوبت دچار خوردگی شده و رو به زوال میروند. این در حالی است که رطوبت تأثیری در مخلوط بتن و میلگردهایی که با بتن پوشیده شدهاند، ندارد.
مزایا و معایب اسکلت فلزی و بتنی
هر یک از دو سازه فلزی و بتنی معایب و مزایای زیادی دارند. از آنجا که معایب و مزایای هر یک از سازهها در تضاد با هم نمود بهتری خواهند داشت، در این بخش از مقاله «مقایسه اسکلت فلزی و بتنی» بر آن هستیم مزایای هر یک از سازههای فلزی و بتنی را در یک نگاه برای شما به نمایش بگذاریم تا بهترین اسکلت را برای ساخت سازههای خود انتخاب کنید.
مزایای اسکلت بتنی | مزایای اسکلت فلزی |
سرمایه اولیه کم | سرعت اجرای بیشتر |
عدم نیاز به نیروی متخصص و ماهر | هزینه تخریب کم |
مقاومت بیشتر در برابر آتشسوزی | مقاومت بیشتر در برابر لرزه |
مراقبت و نگهداری کمتر در دوره بهرهبرداری | ایجاد بار مرده کمتر |
مقاومت زیاد در برابر عوامل محیطی | وزن سازه کمتر |
دسترسی آسان به مصالح ساخت اسکلت | – |
ترکیب اسکلت فلزی و بتنی
حال که در یک نگاه با مزایای انواع اسکلت فلزی و بتنی آشنا شدید، بهتر است بدانید که میتوان از ترکیب این دو اسکلت برای ساخت سازههای بلند استفاده کرد. در واقع برای آنکه بتوان به خواص مکانیکی مطلوب دست یافت و هر یک از اسکلتهای فلزی یا بتنی بتوانند معایب یکدیگر را پوشش دهند، بهترین روش ترکیب این دو سازه با هم است. به طور کلی ترکیب این دو سازه در دو شکل امکانپذیر است که در ذیل به آن اشاره خواهد شد:
- طبقات اول با اسکلت بتنی اجرا شود و سایر طبقات با اسکلت فلزی
- برای اجرای طبقات از مقاطع مرکب که ترکیبی از بتن، آرماتور و پروفیل هستند، استفاده شود.
در این مقاله از بلاگ رامکا تلاش شد اطلاعات مفیدی درباره انواع سازه در اختیار شما قرار گیرد. امیدواریم با مطالعه این مقاله توانسته باشید مطالعات خود را در زمینه اسکلتهای فلزی و بتنی تکمیل کنید و بهترین اسکلت را در ساخت سازههای خود به کار گیرید. خواهشمندیم با بیان نظرات کاربردی خود، ما را در ارتقای کیفیت مقالات یاری رسانید.
جالب بود خوشمان آمد. دستتون درد نکنه.
🌹😊
خوب توضیح مدید.
نظر لطف شماست🌹
جالب بود، دستتون درد نکنه
نظر لطفتونه🌹
رامکا یکی از بهترین سایت های بتن و افزودنی های بتن در ایران است و برای افرادی که دنبال ارتقاء خودشان در این زمینه هستند میتواند منبع مناسبی باشد بعلاوه اگر دنبال خرید محصولی برای پروژه های خودتون هستید محصولات این شرکت به دلیل رعایت تمام استانداردها و کیفیت بالای مواد اولیه از بهترین ها است.
از اینکه ما رو به دوستانتون معرفی میکنید سپاسگزاریم🌹
بتن ریزی و فونداسیون اسکلت یه ساختمون الان حدووودا چقدر درمیاد؟؟؟
ما توی شهرستان هستیم و زمینش هم ۲۰۰متره
خیلی مهمه ممنون میشم جواب بدین دعاتون میکنم❤️❤️
جهت اطلاعات تکمیلی در حوزه افزودنیهای بتن با ما تماس بگیرید.
ارزان بودن سازه های بتنی نسبت به فولادی حدود ۳۰ درصد ) و مرحله ای بودن اجرای سازه بتنی باعث میشود نیاز به سرمایه اولیه زیادی نداشته باشد و سازنده فرصت پیش فروش واحدها و تامین سرمایه را داشته باشد ، در صورتیکه در سازه فولادی تامین قطعات فولادی قبل از شروع بکار باید صورت پذیرد . البته مزیت سازه های فولادی نسبت به بتنی کوچک بودن ابعاد تیر و ستونها و نیز تغییر در اندازه دهانه ها میباشد .
الان قیمت بتن ریزی برای دو سقف ودو پله و یک ستون چقدر میشه؟
متفاوته.