روان کنندههای بتن یکی از مهمترین انواع افزودنی بتن است. این محصول با کاهش مقدار آب مورد استفاده در طرح اختلاط بتن، بدون کاهش روانی روی خصوصیات رئولوژی بتن ساخته شده و ویژگیهای بتن سختشده، مثل مقاومت فشاری، دوام و… تأثیر مستقیم دارد. اما سؤال اینجاست که جز مقاومت و دوام، استفاده از روان کننده بتن چه تأثیری بر خواص و مشخصات انواع بتن تازه و سختشده بر جای میگذارد؟ در این مقاله از بلاگ رامکا که مطالعه آن بیش از ۷ دقیقه طول نمیکشد، میتوانید به صورت کاربردی و مفید با انواع تأثیر روان کننده بتن بر بتن تازه و سختشده آشنا شوید. پس تا انتها همراه ما باشید.
۱) تأثیر روان کننده بتن در میزان کاهش آب
همانطورکه میدانید یکی از اصلیترین کارکردها و آثار افزودنی روان کننده بتن، کاهش آب مورد استفاده در طرح اختلاط بتن است؛ البته در صورتی که روانی بتن ثابت باشد. حاصل این کم شدن آب، افزایش مقاومت و دوام بتن و همچنین، کاهش میزان جمعشدگی و عیار سیمان است. مقدار کاهش آب اختلاط بتن، به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله: نوع افزودنی مورد استفاده در بتن، روش و میزان مصرف افزودنی، نسبت آب به سیمان، نوع سیمان، عیار سیمان، نوع سنگدانهها، نوع و میزان استفاده از دیگر انواع افزودنی بتن و مقدار هوای ایجاد شده در بتن.
برای مثال کاهنده آب نسل اول که بر پایه لیگنوسولفونات کلسیم تولید میشود، میتواند تا ۱۵% آب اختلاط بتن را کاهش دهد. این در حالی است که کاهنده آب یا انواع فوق روان کننده بتن نسل دوم که بر پایه نفتالین و ملامین هستند، آب بتن را تا ۲۵% کاهش داده و انواع ابر روان کننده بتن کربوکسیلاتی نسل سوم، آب بتن را تا ۴۰% کاهش میدهند.
۲) تأثیر روان کننده بتن بر افزایش کارپذیری
اگر بدون کاهش میزان آب بتن به مخلوط بتنی روان کننده اضافه کنیم، نتیجه چیزی جز روانتر شدن بتن و افزایش کارپذیری آن نخواهد بود. در واقع، روان کنندهها و فوق روان کنندهها با ایجاد خاصیت باردار کردن سیمان و ابر روان کنندهها با ایجاد ممانعت فضایی وهمچنین باردار کردن ذرات سیمان، میزان کارپذیری بتن را افزایش میدهند.
۳) تأثیر افزودنی کاهنده آب بر زمان گیرش بتن
تغییرات در زمان گیرش، میتواند بسته به نوع روان کننده مورد استفاده در بتن متفاوت باشد. برخی روان کنندههای بتن ممکن است زمان گیرش بتن را به تأخیر اندازند. روان کنندههای نسل لیگنوسولفوناتی از نوع روان کنندههای دیرگیر هستند. این در حالی است که بعضی روان کنندههای کربوکسیلاتی ممکن است دیرگیر و بعضی زودگیر باشند.
۴) تأثیر روان کننده بر کاهش افت اسلامپ بتن
بیشتر روان کنندهها تا حدی کندگیرکننده هستند و زمان بتنریزی را با افزایش اسلامپ بتن (کاهش افت اسلامپ) بیشتر میکنند. این ویژگی در آزمایشهای اسلامپ تأیید شده است. بسته به نوع روان کننده مورد استفاده، این افزودنی میتواند افت اسلامپ را افزایش یا کاهش دهد. لذا باید این مقدار نیز هنگام محاسبه مد نظر قرار گیرد.
بیشتر بخوانید: مقدار و روش مصرف روان کننده بتن
۵) تأثیر روان کننده بتن بر حبابسازی بتن
از تأثیرات روان کنندههای بتن، میزان حبابسازی آن است. به طور معمول، بکارگیری روان کنندهها باعث ایجاد حداکثر ۲% حباب هوا در بتن نسبت به بتن شاهد میشود. البته استفاده از مقادیر بیشتر این افزودنی میتواند این مقدار را افزایش دهد. بسته به بنیان شیمیایی روان کننده بتن و شرکت تولیدکننده آن، حبابزایی روان کنندهها باید در محدوده استاندارد قرار داشته باشد. از این رو، مدیر کنترل کیفیت باید آزمایشات لازم را جهت هوازایی بتن انجام دهد تا از کیفیت مطلوب و هوازایی استاندارد روان کنندهها آگاه شود. در واقع با اینکه حبابسازی روان کننده تا حدی باعث کاهش مقاومت بتن میشود، اما تأثیر کاهش مقاومت ناچیزی که به خاطر این حبابهای هوا به وجود میآید، در مقابل کاهش میزان آب مصرفی در مخلوط بتن و در نتیجه افزایش مقاومتی که یکی از دلایل آن افزایش حبابهای هواست، حرفی برای گفتن ندارد.
۶) تأثیر افزودنی کاهنده آب بر پمپپذیری بتن
روان کنندههای بتن به دلیل ایجاد خاصیت روانی، پمپاژ بتن را آسان میکنند؛ البته این ویژگی روان کنندهها برای بتنهایی با عیار سیمان بالا استفاده میشود. بکارگیری روان کنندههای بتن در مخلوط بتنی، سرعت و ظرفیت آبانداختگی و تهنشینی بتن را کاهش میدهد. در این میان، برخی کندگیرکنندهها که خاصیت روان کنندگی دارند – مثل سدیم گلوکونات – با وجود کاهش مقدار آب اختلاط، ظرفیت آبانداختگی را کاهش میدهند. بتنهایی که با روان کنندههای بر پایه لیگنو روان میشوند، برای پمپهای زمینی مناسبتر هستند.
۷) تأثیر افزودنی کاهنده آب بر قابلیت پرداخت بتن
افزودنیهای کاهنده آب (روان کنندههای بتن)، خصوصیات مربوط به پرداخت بتن را بهبود میبخشند؛ بخصوص در مواقعی که مشخصات و دانهبندی سنگدانهها نامناسب باشد. به طور کلی زمانی که از روان کنندهها برای کاهش مقدار سیمان استفاده میشود، ممکن است دوغاب در سطح بتن ظاهر نشود و فقط ترکهای جمعشدگی خمیری نمایان گردد. این مسأله را میتوان با استفاده از ریختن پودر حاوی سیمان، کاهنده آب و ماسه ریزدانه بر سطح بتن برطرف نمود.
۸) تأثیر افزودنی کاهنده آب بر یکنواختی تولید بتن
برای دستیابی به بتنی با کیفیت یکنواخت در تمام مراحل و بخشها، باید نسبت آب به سیمان را ثابت نگه داشت، اما بعضی عوامی – که مهمترین آنها دماست – باعث میشود برای دستیابی به اسلامپ ثابت، مقدار آب اختلاط دستخوش تغییراتی شود. برای مثال در دمای ۳۸ درجه نسبت به دمای ۵ درجه برای رسیدن به اسلامپ ثابت نیاز به ۲۱ کیلوگرم آب اضافه خواهد بود. راهکار این مشکل، ثابت نگه داشتن مقدار آب و استفاده از روان کننده بتن برای دستیابی به اسلامپ مورد نظر است.
۹) تأثیر روان کننده بتن بر گرمای هیدراتاسیون بتن
روان کنندهها تولید حرارت اولیه در اثر هیدراتاسیون سیمان را به تأخیر میاندازند. با اینکه این افزودنیها گرمای تولید شده از فرایند هیدراتاسیون را در سنین کم کاهش میدهند، اما گرمای تولید شده در مدت زمان ۲۸ روز ثابت مانده یا افزایش مییابد. در مقاومت و اسلامپ ثابت، روان کنندههای بتن تنها از طریق کاهش عیار سیمان میتوانند میزان گرمای ایجاد شده را کاهش دهند.
۱۰) تأثیر روان کننده بر میزان جمعشدگی خمیری بتن
افزودنیهای کاهنده آب، میتوانند با تأخیر در زمان گیرش موجب تشدید جمعشدگی خمیری شوند، مگر در صورتی که از کاهش رطوبت بتن جلوگیری شود. در مواقعی که جمعشدگی پلاستیک دلیل ترک خوردن بتن باشد، بکارگیری این افزودنیها مشکل ترکخوردگی را افزایش میدهد.
روان کنندههای بتن از جمله افزودنیهای بتن است که در عصر امروز امکان خرید آن در سه نسل روان کننده، فوق روان کننده و ابر روان کننده وجود دارد، اما قیمت روان کننده بتن بسته به فرمولاسیون آن و همچنین برند تولیدکننده متفاوت خواهد بود. در این مقاله سعی شد تأثیر روان کننده بتن، فوق روان کننده بتن و ابر روان کننده بتن بر کاهش میزان آب، افزایش کارایی بتن، زمان گیرش اولیه و نهایی بتن، کاهش افت اسلامپ، حبابسازی، پمپپذیری، گرمای حاصل از هیدراتاسیون سیمان، میزان ترکهای خمیری و کیفیت بتنریزی و پرداخت بتن به صورت جامع و کاربردی بیان شود. امیدواریم با مطالعه این مقاله، ضمن دریافت اطلاعات کافی در باب تأثیرات روان کننده بتن، انگیزه کافی جهت خرید روان کننده بتن را به دست آورید.
خدا پدر این روان کننده ها رو بیامرزه اگه روان نمیکردن نمیدوستیم باید چه کنیم
ممنون بابت این مطالب
خوب بود
کیف کردم
مطلب خوبی بود
خوشم اومد
مطالبتونو پی گیری میکنم ممنون از سایتتون
برای بتنریزی پل که بتن با اسلامپ حدود ۴ به محل پروژه رسیده و می خواستیم اسلامپ را به ۱۶ تا ۱۸ برسونیم کدوم محصول را پیشنهاد
می کنید؟
لطفا با واحد فروش رامکا تماس بگیرید.
کارتون مثل همیشه عالی تشکر از زحمات شما 👌
از حسن توجه شما سپاسگزاریم🌷
اشتراکها: مضرات روان کننده بتن: بررسی تأثیرات مخرب استفاده از افزودنی کاهنده آب