یکی از ویژگیهای ممتاز بتن، روان بودن، و شکلپذیری آن است. برای روان کردن و حصول مقاومت بتن، استفاده از روان کننده امری اجتنابناپذیر است. در این میان، خانوادههایی از پلیمرهای شیمیایی به نام روان کنندهها، فوق روان کنندهها و ابر روان کنندههای بتن هستند که با نام کاهندههای آب بتن نیز شناخته میشوند. در این مقاله از بلاگ رامکا، درصدد هستیم در خلال معرفی اجمالی هر یک از انواع افزودنیهای کاهندههای آب، به تفاوت انواع روان کننده بتن از لحاظ بنیان شیمیایی، ساختار، عملکرد و کاربرد پرداخته و تفاوت قیمت آن را نیز بررسی کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
انواع روان کننده بتن
روان کنندههای بتن، با کاهش نسبت آب به سیمان، روانی بتن را حفظ نموده یا در مقدار آب ثابت، روانی (اسلامپ) را افزایش میدهند. این افزودنیها در هنگام اختلاط به مخلوط بتن اضافه شده و به بتن اجازه میدهند روانی و قوام خود را تا هنگام استفاده حفظ کند. انواع روان کننده بتن با پراکندهسازی ذرات سیمان، باعث میشوند هیدراتاسیون هر ذره سیمان به طور کامل انجام شود و در نتیجه، مقاومت بتن افزایش یابد.
افزودنیهای کاهنده آب که در سه گروه عمده روان کننده بتن، فوق روان کننده بتن و ابر روان کننده بتن جای میگیرند، نقش مهمی در تاریخ داشتهاند. شاید عجیب به نظر برسد، اما اگر کمی به عقب بازگردیم میبینیم در گذشته، برای روانسازی ملات ساروج – که بیشباهت به بتن نیست – از سفیده تخممرغ استفاده میشده است. پس میتوان گفت کاربرد این افزودنیها در صنعت ساختوساز قدمتی دیرینه دارد.
تفاوت بنیان شیمیایی انواع افزودنی کاهنده آب
افزودنیهای بتن بر اساس بنیان شیمیایی و ساختار و عملکرد، عناوین مختلفی را به خود اختصاص میدهند؛ چنان که در عصر امروز افزودنیهای کاهنده آب بر اساس میزان قدرتشان در افزایش اسلامپ، به سه گروه روان کننده، فوق روان کننده و ابر روان کننده تقسیم شدهاند.
روانکنندههای بتن که در ابتدای قرن بیستم در صنعت ساختوساز ظاهر شدند، از لیگنوسولفوناتهای اصلاح شده تشکیل شدهاند؛ محصولی که طی فرایندی از چوب به دست آمده و برای تولید بتن کارپذیر استفاده میشود. این محصول که با نام Water Reducer در صنعت ساخت بتن مورد استفاده قرار میگیرد، میزان اسلامپ بتن را تا حد مطلوبی افزایش میدهد.
استفاده از این محصول تا مدتها در صنعت ساختوساز رواج داشت تا اینکه در اواسط قرن بیستم، نسل جدیدی از پلیمرها به نام انواع فوق روان کننده بتن وارد بازار شدند. این محصولات که با نام فوق کاهندههای آب (Mid-range Water Reducer) نیز شناخته میشوند، از دو جزء اصلی فرمالدهید نفتالین سولفوناتی و فرمالدهید ملامین سولفوناتی تشکیل شدهاند. اجزایی که از دهه ۱۹۵۰ به بعد در تولید صنایع و ساخت مواد شیمی ساختمان کاربرد ویژهای یافتند و نسبت به لیگنوسولفوناتهای اصلاح شده، تأثیر بیشتری بر میزان اسلامپ بتن داشتند.
اما این گروه از افزودنیها هم آنچنان قدرت فوقالعادهای از خود نشان ندادند و همین امر، زمینهساز ظهور آخرین نسل روانکنندههای بتن با نام ابر روان کننده بتن (High range Water Reducer) شد. افزودنی فوق کاهنده آب که شاکله شیمیایی آن، پلی کربوکسیلات اتر یا پلیمر شانهای است و همراه با ترکیبات مختلف، چون اتر و کلر برای روانی بتن استفاده میشود.
تفاوت میزان کاهندگی آب انواع روان کننده بتن
همانطور که گفته شد، قدرت کاهندگی آب در هر نسل از انواع روانکننده بتن متفاوت است، اما سؤال اینجاست که هر یک از انواع افزودنیهای کاهنده آب تا چند درصد میتوانند در کاهش آب طرح اختلاط مؤثر باشند؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت، روانکنندهها بر اساس زمان ظهور، تنوع زیادی در میزان کاهش آب طرح اختلاط دارند.
از آنجا که روان کنندههای بتن، اولین نسل از افزودنیهای کاهنده آب بودند، تا ۱۰% میزان آب اختلاط را کاهش داده و به عنوان کاهندههای آب معمولی شناخته میشوند؛ اما در مقابل این نسل، نسل دوم افزودنیهای کاهنده آب (فوق روان کننده بتن) قرار دارند که نیم قرن پس از روانکنندهها در صنعت ساختوساز ظهور یافتند و به تبع، تا حد بیشتری موجب صرفهجویی آب طرح اختلاط میشوند؛ تا جایی که تا ۲۵% آب طرح اختلاط را کاهش میدهند. اما در مقابل این دو افزودنی، کاملترین افزودنی بتن یعنی ابر روانکنندههای بتن قرار دارند که تا۴۵% قدرت کاهندگی آب داشته و در میزان اسلامپ بتن مؤثرند.
بیشتر بخوانید: ابر روان کننده بتن چیست؟
تفاوت مکانیزم عملکرد انواع افزودنی کاهنده آب
هر یک از انواع افزودنیهای کاهنده آب، از نظر نوع کارکرد مکانیزم متفاوتی از خود نشان میدهند؛ چنانکه افزودنیهای کاهنده آب معمولی به سطح ذرات سیمان – که بار منفی و مثبت دارد – میچسبند. در نتیجه، پلیمرهای روان کننده بتن که بار منفی دارند، بار مثبت ذرات سیمان را خنثی کرده و بدینسان، برآیند بار الکتریکی ذرات سیمان منفی میشود. تأثیر این فرآیند فیزیکی، ایجاد دافعه میان ذرات باردار سیمان است و تفرقه حاصل از این دافعه، باعث نفوذ بیشتر آب میشود.
نسل دوم افزودنیهای کاهنده آب نیز، مکانیزمی مانند روان کنندههای نسل اول داشته و تفرقه الکتریکی ایجاد میکنند. در واقع، ذرات فوق روان کننده بتن مانند روان کنندههای نسل اول به ذرات سیمان چسبیده و به آنها بار منفی میدهد و بدینترتیب با ایجاد دافعه به آب اجازه میدهد روانی اختلاط را بهبود بخشند. همین دافعه، حبس هوا را به دنبال دارد که کارپذیری بتن را تقویت میکند.
در مقایسه با این دو افزودنی، ابر روان کنندههای پلی کربوکسیلاتی یا ابر روان کنندههای بتن(HRWR) ، علاوه بر سیستم دافعه الکترواستاتیکی از ممانعت فضایی هم برای روان کردن بتن استفاده میکنند تا مانع از به هم پیوستن ذرات سیمان به یکدیگر شوند. پلی کربوکسیلاتها پلیمرهای پیچیدهای هستند که میتوانند برای انجام کارکردهای مختلف مهندسی شوند. این پلیمرها متشکل از یک مولکول «ستون فقرات» با بار الکتریکی منفی و چند رشته جانبی پلیمری هستند. این افزودنیها میتوانند با هم یا با افزودنیهای دیگر – مانند زودگیرکنندهها و دیرگیرکنندهها – ترکیب شده و ترکیبات جدیدی بسازند.
تفاوت روش مصرف انواع روان کننده بتن
افزودنیهای کاهنده آب، افزودنیهای محبوبی هستند که روی بتن تازه و سختشده آثار متفاوتی از خود بر جای میگذارند. این محصولات با قدرت کاهندگی فوقالعاده آب، بیشتر در بچینگ (خط تولید) به مخلوط بتن اضافه میشوند؛ البته امکان اضافه کردن این محصول در محل پروژه هم وجود دارد و بسته به نیاز پروژه میتواند به مخلوط بتنی اضافه شود. بنابراین برای اضافه کردن این افزودنی، فقط لازم است شناخت مناسبی از مخلوط و طرح اختلاط تولید بتن داشته باشید تا با افزودن مقدار مناسب این افزودنی، مقاومت بتن را افزایش دهید.
مقایسه کاربرد انواع افزودنی کاهنده آب
افزودنیهای کاهنده آب از منظر نوع کاربرد و تأثیر در میزان گیرش انواع مختلفی دارند؛ چنان که نسل اول روان کنندههای بتن در سه شکل افزودنیهای کندگیر، افزودنیهای با گیرش عادی و افزودنیهای تندگیر در صنایع ساخت بتن استفاده میشوند. ابر روانکنندههای بتن نیز بر اساس میزان کاهندگی آب و حفظ اسلامپ نیز کاربریهای مختلفی دارند. در واقع از آنجا که این نسل از روانکنندهها دو قابلیت SR و WR را به طور همزمان دارند، عنصر کاهندگی آب و روانی بیشتر در آنها تقویت شده است.
تفاوت قیمت و خرید انواع روان کننده بتن
افزودنیهای کاهنده آب، یکی از کاربردیترین انواع افزودنی بتن هستند که به طور عمده در صنایع ساخت بتن به کار میروند. استفاده از انواع این افزودنی، نه تنها موجب تولید بتن مطلوب میشود، بلکه در نهایت مانع از پرداخت هزینههای اضافی میگردد.
صنایع شیمی ساختمان رامکا با بکارگیری دانش فنی مورد استفاده در تولید مواد شیمیایی به شکلی کاملاً بومی و ایرانی، مواد اولیه انواع افزودنی بتن را به صورت صد درصد داخلی تولید کرده است و در نهایت، هر یک از انواع روان کننده بتن را با فرمولاسیونی خاص روانه بازار نموده است. قیمت روان کننده بتن همانند قیمت فوق روان کننده بتن و…، به میزان غلظت ماده افزودنی و حجم گالنهای عرضه شده وابسته است. البته فاکتور دیگری که در میزان قیمت ابر روان کننده بتن و… مؤثر است، برند و میزان اعتبار آن در صنایع ساختمان است.
رامکا برندی معتبر در صنایع شیمی ساختمان است که با تولیدات صد درصد داخلی با فرمولاسیونهای خاص، امکان خرید روان کننده بتن را فراهم آورده است. این شرکت با ارائه نمونه پیش از خرید فوق روان کننده بتن و…، اعتبار خود را ارتقا داده و با پشتیبانی ۲۴ ساعته از محصولات خود، امکان خرید ابر روان کننده بتن و دیگر افزودنیهای بتن را به آسانی فراهم ساخته است.
همانطور که گفته شد، افزودنیهای کاهنده آب از جمله محصولات کاربردی در صنعت ساخت و تولید بتن هستند که مقاومت فشاری، خمشی و… بتن را تا حد مطلوبی افزایش میدهند. این افزودنیها در سه دسته روان کننده، فوق روان کننده و ابر روان کننده تولید شده و در صنایع ساختمانی استفاده میشوند. میزان کاهندگی آب بتن در هر یک از افزودنیها به نسبت دوره و نسل تولید آنها متفاوت است؛ چنان که روان کنندهها تا ۱۰%، فوق روان کنندهها تا ۲۵% و ابر روان کنندهها تا ۴۵% قدرت کاهندگی آب دارند.
در این مقاله از بلاگ رامکا که مطالعه آن ۵ دقیقه از زمان شما را به خود اختصاص میدهد، به صورت کاملاً کاربردی به بررسی و مقایسه انواع روان کننده بتن پرداختیم و ضمن بررسی بنیان شیمی و مکانیزم عملکرد این محصولات، کاربرد، روش مصرف، میزان کاهندگی آب و تفاوت قیمت هر یک از افزودنیها را بررسی نمودیم تا از این رهگذر بتوانید انتخاب مناسبی بسته به نوع پروژهی بتنی خود داشته باشید. در پایان به منظور ارتقای سطح کیفی مقالات، خواهشمندیم نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
روان کننده بتن و فوق روان کننده های بتن بهترین مواد برای کاهش آب در بتن هستن که مقاومت بتن رو هم افزایش میدن
خیلی مطلبتون مفید بود
ممنون
از ابر روان کننده هایش خیلی خوشم آمد و مفید بود
خیلی ممنون از مطالب آموزنده تان با تشکر
سلام
خیلی ممنون بابت سایت خوبتون اطلاعات خوبی می ده
خیلی ممنون
عااااااالی بود
واقعا مطالب مفید و آموزنده بودند
خیلی ممنون از سایت خوبتون
مطالب کامل ومفید بسیار آموزنده بودند
خیلی ممنون
مطالبی که گذاشته بود خیلی کارایی داشت
دست کارکنان سایت واقعا درد نکنه
از وقتی این مطلبو خوندم به فکر رون کردن بتن در منزلمان افتادم
جالب بود
خوب بود
خوشم اومد
نظر لطفتونه ممنون
بسیار مفید و جالب
اشتراکها: فرمول روان کننده بتن، فرمول فوق روان کننده بتن، فرمول ابر روان کننده بتن | بتن پدیا
فوق روان کننده چطور بتن را قوی تر میکنه؟
این محصولات با پراکنده کردن ذرات سیمان، باعث میشوند هیدراتاسیون هر ذره سیمان به طور کامل انجام شود و در نتیجه، مقاومت بتن افزایش یابد.
طول بازه کارایی فوق روان کننده چقدره؟
کارایی کاهنده های آب بسته به نوعشان متفاوت است. برای مثال کارایی فوق روان کننده کربوکسیلاتی نسبت به فوق روان کنندههای ملامین و نفتالین متفاوت است.
روان کننده بتن را ضعیف می کنه؟
در صورتی که روان کننده استانداردهای لازم را داشته باشد، نه تنها بتن را ضعیف نمیکند، بلکه باعث افزایش مقاومت و دوام نیز خواهد شد.
سایت خیلی خوبی دارید👏👏
ممنون از حسن توجه شما🌷
مهندس در محل پروژه چه روان کننده ای استفاده بشه بهتر و کاراتره؟
روان کننده پلی کربوکسیلاتی چون زودتر مخلوط شده و بعد از سه الی ۴ دقیقه قابل استفاده خواهد بود.