ژل میکروسیلیس از جمله محصولات و مواد شیمی ساختمان است که برای تولید و ساخت بتن بادوام و آببند به کار میرود. ساختار کلی این ماده بر پایه میکروسیلیس یا سیلیس و روان کننده بتن جهت افزایش کارایی و جبران کمبود آب است. از آنجا که یکی از عوامل مؤثر در مصرف هر ماده، شناخت کامل مصرفکننده از ماده و آثار آن است، در این مقاله از بلاگ رامکا بر آن شدیم به بررسی کاربرد روان کننده بتن در ژل میکروسیلیس بپردازیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
کاربرد روان کننده بتن در ژل میکروسیلیس
همانطور که میدانید، نقش اصلی روان کننده بتن کاهش آب مصرفی در بتن است. در ژل میکروسیلیس نیز برای آبدیده کردن ذرات سیمان و پوزولان، باید از جایگزین آب استفاده نمود. در واقع، از آنجا که وجود آب اضافی در مخلوط سیمانی بتن تازه، باعث جدا شدن ذرات سیمان یا آبانداختگی و در بتن خشک شده باعث وجود تخلخل و کاهش شدید مقاومت میشود، لازم است از روان کننده بتن استفاده شود. ژل میکروسیلیس نیز چون در موارد حساس و حیاتی به کار میرود، باید از کیفیت بالایی برخوردار باشد.
نوع و کاربرد روان کننده بتن در ژل میکروسیلیس، بنابر خاصیتی که از ژل انتظار میرود، تعیین میشود. کاهش مقدار سیمان و جلوگیری از آبانداختگی و جدا شدن دانه بتن، از کاربردهای استفاده از ژل میکروسیلیس است. از آنجا که ساخت بتن مقاوم و نفوذناپذیر در برابر شرایط محیطی – مثل یون کلراید – نیاز به روان کننده قویتری دارد، در برخی انواع ژلِ حاوی الیاف، استفاده از روان کننده بتن تأثیر بیشتری خواهد داشت. از جمله دلایل نیاز روان کننده در ژل، وجود بیش از ۵۰% میکروسیلیس در این محصول است، زیرا میکروسیلیس برای بهبود عملکرد به مواد پخشکننده نیاز دارد.
انواع روان کننده بتن در ژل میکروسیلیس
ژل میکروسیلیس که شبیه دوغاب غلیظ است و رنگ خاکستری دارد، جزو مواد مدرن و بهروز در صنعت بتن میباشد. این ژل در گروه نانو مواد قرار گرفته و خاصیت ریزساختارها، شاکله اصلی آن را تشکیل میدهد. از آنجا که آب به واسطه ابعادی در حد نانومتر به تنهایی قابلیت واکنش ندارد، روان کننده بتن به عنوان مکمل اصلی به آن اضافه میشود. این مکمل، خاصیت چسبندگی اجزای بتن را به یکدیگر افزایش میدهد و موجب بهبود شاخصه مکانیکی بتن خشک شده میشود.
سازگاری مواد موجود در ژل میکروسیلیس، باید هنگام اضافه کردن روان کننده در نظر گرفته شود. قیمت ژل میکروسیلیس نیز به روان کننده آن وابسته است. برای بتنی که نیاز به روانی زیاد دارد، باید از روان کننده قوی استفاده نمود. البته روان کننده بتن باید در حد معینی به ژل اضافه شود و اضافه کردن بیش از حد استاندارد، سبب از دست رفتن بتن خواهد شد؛ برای مثال در شاتکریت روانی بیش از حد، چسبندگی را از بین میبرد.
ژل میکروسیلیس بر پایه لیگنو
هدف اصلی کاربرد روان کننده بتن در ژل میکروسیلیس، پخش یکنواخت و بهتر دوده سیلیسی است. لیگنوسولفات نوعی افزودنی بتن است که سبب افزایش روانی و بعضاً تأخیر در گیرش سیمان میشود. این خاصیت مواد به نوعی در ژل میکروسیلیس لیگنوسولفاتی نیز وجود دارد.
فعال کردن واکنش سیلیس با هیدروکسید کلسیم توسط این مواد، سبب تولید ژل بیشتر خواهد شد. از لحاظ فیزیکی نیز، وظیفه این روان کننده جدا کردن ذرات ریز از یکدیگر و نفوذ به منافذ خالی، بخصوص بین ذرات سیمان است. قیمت مناسب این ژل نیز یکی از دلایل مصرف زیاد آن است.
ژل میکروسیلیس بر پایه نفتالین
ژل میکروسیلیس بر پایه نفتالین و ملامین، در برابر عوامل مخرب محیطی و کلر بسیار مقاوم است. دوده سیلیس موجود در انواع این ژل، مصرف سیمان را کاهش میدهد. از این رو، این ژل را با توجه به سیمان بین ۵ تا ۱۰% وزنی اضافه میکنند. این ژل حفرات بتن را به خوبی پر کرده و با کاهش تخلخل بتن، نفوذپذیری بتن را کم میکند و بدینترتیب، سایر پارامترهای مقاومتی بتن را بهبود میبخشد.
ژل میکروسیلیس بر پایه پلی کربوکسیلات
در ادامه مقاله «کاربرد روان کننده بتن در ژل میکروسیلیس» باید گفت، قویترین نوع روان کننده موجود در بازار برای ساخت بتن خود متراکم و آببند به بتن اضافه میشود؛ برای مثال برای ساخت یک متر مکعب بتن خود متراکم به ۴۰ کیلوگرم از این ژل نیاز است، در حالی که برای ساخت بتنی با خاصیت آببندی مناسب، مقدار ژل میکروسیلیس تا ۵۰ کیلوگرم نیز افزایش مییابد. همین محصول برای ساخت بتن پرمقاومت باید تا ۱۴۰ کیلوگرم نیز روند رو به رشد داشته باشد.
این نوع از ژل که با ابر روان کننده بسیار قوی ساخته میشود، به دلیل ساختار شاخهای، زنجیرهای و عملکرد عالی در پخش ریز ساختارهای بتن – مثل سیمان و میکروسیلیس – بهترین و باکیفیتترین بتن را برای مصرف آماده میکند. این نوع از ژل میکروسیلیس، مقاومت بسیار بالایی دارد و حتی مقاومت خمشی و شکلپذیری بتن را تا حد زیادی افزایش میدهد.
مقدار مصرف این نوع ژل نسبت به موارد دیگر کمتر بوده و نهایتاً تا ۶% وزن سیمان به بتن اضافه میشود. ساخت کانال آب و سایر سازههای انتقال آب با این ژل، ضامن سلامت و پایداری کامل بتن در مسیر جریان آب است. این ژل از آبانداختن بتن جلوگیری کرده و مانع از نشت شیره بتن و پدیده خونریزی بتن میشود.
بیشتر بخوانید: ژل میکروسیلیس
ژل میکروسیلیس که از آن با نام تجاری مکمل بتن هم یاد میشود، از جمله محصولات کاربردی است که برای کارایی بهتر، لازم است همراه با روان کننده بتن در ساخت سازه استفاده شود. کاربرد هر یک از انواع روان کننده بتن در ژل میکروسیلیس بر پایه ساخت روان کنندهها متفاوت است. در این مقاله از بلاگ رامکا تلاش شد کاربرد روان کننده بر پایه لیگنو، نفتالین و پلی کربوکسیلات اتر در ژل میکروسیلیس بیان شود و در خلال آن، کارایی ژل همراه با این روان کنندهها مورد بررسی قرار گیرد. امیدواریم با مطالعه این مقاله توانسته باشید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید.
اشتراکها: ژل میکروسیلیس؛ همه چیز درباره ژل میکروسیلیکا و کاربرد آن در بتن
سپاس بابت ریزبینی و توجهتون به مطالب جزئی
سپاس از لطف شما🌷
عالیییییییییی👏👏
سپاس از لطف شما🌷
مهندس ژل میکروسیلیس آبگریز هست؟ و قیمتش در بازار بر اساس چی تعیین میشه؟
ژل میکروسیلیس ذاتا آبگریز نیست و بتن را هم آببند میکند، نه آبگریز.
قیمت این محصول در بازار بر اساس میزان قدرت و فرمولاسیون آن تعیین میشود.
جهت ژل میکروسیلیس چه ازمونی مهمه؟
ژل میکروسیلیس در استانداردهای دنیا محصولی نیست که به رسمیت شناخته شده باشد؛ اما تستهای مربوط به روان کنندهها و دوام را میتوانید برای تعیین کیفیت آن انجام دهید.