چسب بتن اپوکسی: چیستی، مزایا و کاربردها، مقدار و روش مصرف

چسب بتن اپوکسی

از آن‌جا که ترمیم بخش‌های بتنی آسیب‌دیده در پل‌ها، اسکله‌ها و دیگر سازه‌ها در تولیدات بتنی اهمیت زیادی دارد، محصولاتی تحت عنوان چسب بتن تولید شد تا از این رهگذر، با افزایش مقاومت و چسبندگی بتن و بهبود چسبندگی میان لایه جدید و قدیم، به ترمیم سازه‌های بتنی کمک شایانی نماید. اما آیا تمام چسب‌های بتنی قابلیت ترمیم لایه‌های قدیم و جدید را دارند یا ساختار و مواد اولیه آن‌ها در انجام صحیح این فرایند حائز اهمیت است؟ اگر به دنبال پاسخی برای این سؤال هستید، در این مقاله از بلاگ رامکا همراه ما باشید تا ضمن معرفی چسب بتن اپوکسی به عنوان بهبوددهنده چسبندگی بتن، کاربردها‌، مقدار و روش مصرف و ملاحظات ایمنی آن را بررسی کنیم.

چسب بتن اپوکسی چیست؟

چسب بتن اپوکسی از پرکاربردترین و رایج‌ترین محصولات شیمیایی است که در صنعت ساخت و ساز سازه‌های بتنی استفاده‌ می‌شود. این محصول با بهبود خواص بتن، سبب بهبود عملکرد فیزیکی و شیمیایی سازه‌های بتنی می‌شود. این چسب در مقایسه با دیگر انواع چسب بتن، قدرتمند‌تر است و از مهم‌ترین مزایای آن می‌توان به چسبندگی بسیار بالا، دوام و مقاومت کافی و بدون نیاز به حلال اشاره نمود.

چسب ساختمانی اپوکسی معمولاً ماده‌ای دو جزئی بر پایه رزین اپوکسی و هاردنر (سخت‌کننده) است که ضمن افزایش میزان دوام و پایایی بتن، به دلیل مقاومت مکانیکی و چسبندگی بسیار بالا، قادر است پیوند محکمی میان لایه بتن جدید و قدیمی ایجاد کند.

چسب بتن اپوکسی دو جزئی

کاربردهای چسب بتن اپوکسی

مهم‌ترین کاربرد این نوع چسب‌ها، ترمیم بتن قدیمی است. چسب‌های بتن اپوکسی، لایه‌ای یکپارچه میان بتن جدید و قدیمی ایجاد می‌کنند. در استفاده از این نوع چسب‌ها، عملیات ترمیم بتن‌ باید به نحوی اجرا شود که مقاومت بخش‌های آسیب‌دیده به حالت اولیه بازگردد یا حتی مقاومت آن بیشتر و به اصطلاح تقویت شود.

 اگر از چسب ساختمانی اپوکسی با کیفیت برای ترمیم بتن استفاده شود، مقاومت بخش‌های آسیب‌دیده به حد اولیه بازمی‌گردد و در هنگام بارگذاری نیز ناحیه ترمیم شده، نقطه ضعیفی نبوده و هیچ شکست و جدا شدگی در آن ایجاد نخواهد شد. از دیگر کاربردهای این محصول، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • برطرف کردن نم، نشتی و نفوذ آب در محیط‌های خیس و نم‌دار
  • امکان تزریق در ترک‌های بتن و پر کردن آن‌ها
  • ترمیم بتن‌های ترک خورده
  • استفاده در شمع‌کوبی و کاشت بولت

چسب بتن

چسب بتن فلکس FLEX

افزایش‌دهنده مقاومت خمشی، کششی و فشاری بتن

چسب بتن

چسب بتن استاک STUCK

افزایش آب‌بندی و مقاومت خمشی بتن

مزایای چسب ساختمانی اپوکسی

از مزایای چسب بتن اپوکسی نسبت به دیگر چسب‌های بتن، می‌توان به اجرای آسان و قابلیت اجرا روی سطوح مرطوب و عدم نیاز به استفاده از حلال اشاره نمود. گذشته از این، چسب اپوکسی دارای قدرت چسبندگی بسیار بالا در برابر سطوح بتنی، موزاییکی، آجری و فلزی است. این محصول تحت‌تأثیر رطوبت قرار نگرفته و کارایی بسیار زیادی روی سطوح خشک و مرطوب دارد و علاوه بر مقاومت مکانیکی بالا، دارای طول عمری به اندازه عمر سازه است.

برخی از مزایای چسب بتن اپوکسی
برخی از مزایای چسب بتن اپوکسی

مقدار و روش مصرف

مقدار مصرف این چسب به کاربرد مورد نظر و کیفیت بتن، از نظر مقدار خلل و فرج و خرابی وابسته است. مقدار مصرف معمول این نوع چسب، بین ۰٫۳ تا ۰٫۸ کیلوگرم در هر متر مربع بتن است. پیش از بکارگیری چسب بتن، سطح مورد نظر باید از هر گونه چربی، گرد و غبار، روغن و زنگ‌زدگی پاک شود. می‌توان سطح را با سندبلاست یا تجهیزات دیگر آماده نمود تا قسمت‌های سست جدا شوند.

چسب بتن اپوکسی معمولاً دو جزئی است. برای استفاده از آن، ابتدا باید مطابق با نسبت‌های تعیین شده توسط تولید‌کننده میکس ‌شوند. برای میکس کردن، بهتر است از همزن برقی استفاده شود. مدت زمان میکس شده تا رسیدن به مخلوط یکنواخت و همگن، معمولاً توسط تولید‌کننده اعلام می‌شود. در نهایت، مخلوط آماده شده با استفاده از غلتک یا ماله روی بتن اجرا می‌شود.

فقط باید دقت شود تنها تا زمانی که مقطع بتن چسبناک است، امکان انجام عملیات ترمیم با بتن یا ملات تازه وجود دارد. در تصویر زیر نمای شماتیک یک قطعه بتنی ترمیم شده با استفاده از چسب اپوکسی و ملات سیمان نشان داده شده است:

نمای شماتیک قطعه بتنی ترمیم شده با استفاده از چسب بتن اپوکسی و ملات سیمان
نمای شماتیک قطعه بتنی ترمیم شده با استفاده از چسب بتن اپوکسی و ملات سیمان

آزمون Slant Shear

این آزمون برای اندازه‌گیری مقاومت چسبندگی رزین‌های اپوکسی در قطعات بتنی و بر اساس استاندارد ASTM C882 انجام می‌شود. در این آزمایش آزمونه‌های بتنی استوانه‌ای با قطر ۷٫۵ و ارتفاع ۱۵ سانتی‌متر تهیه می‌شود. آزمون‌های بتنی پس از ۲۸ روز عمل‌آوری با رطوبت ۵۰%، با زاویه ۳۰ درجه نسبت به سطح قائم برش داده می‌شود.

آزمونه‌های استوانه‌ای آزمایش Slant Shear
آزمونه‌های استوانه‌ای آزمایش Slant Shear

در این آزمون، دو دسته آزمونه بتنی مورد آزمایش قرار می‌گیرد:

  • دسته اول بتن‌ ترمیم شده با ملات: در این آزمونه‌ها از چسب بتن برای ترمیم استفاده نمی‌شود و ملات به صورت مستقیم روی سطح بتن برش خورده ریخته می‌شود.
  • دسته دوم بتن ترمیم شده با ملات و چسب اپوکسی: در این آزمونه‌ها برای ترمیم، ابتدا از چسب بتن اپوکسی استفاده شده و روی آن ملات قالب‌گیری می‌شود.

این آزمونه‌ها به مدت ۷ روز در رطوبت ۵۰% نگهداری می‌شوند و پس از آن با استفاده از جک بتن شکن، تست مقاومت فشاری روی‌ آن‌ها انجام می‌گیرد.

چنانچه از چسب بتن با کیفیت استفاده شود، هیچ‌گونه جداشدگی در ناحیه اتصال رخ نخواهد داد و شکست در ناحیه ملات اتفاق خواهد افتاد، اما در آزمونه ترمیم شده با ملات، شکست در ناحیه اتصال رخ می‌دهد.

آزمونه‌های Slant Shear پس از شکست
آزمونه‌های Slant Shear پس از شکست

حفاظت و ایمنی چسب بتن اپوکسی

هنگام استفاده از این نوع چسب، توجه به نکات زیر الزامی است:

  • این ماده اشتعال‌پذیر است. از این رو باید از گرما، حرارت و شعله مستقیم دور نگه داشته شود. همچنین بهتر است درب ظرف آن بسته باشد و فقط برای استفاده درب آن باز و مجدداً بسته شود.
  • محیط کار باید دارای سیستم تهویه مناسب باشد.
  • بهتر است از تماس دائمی و مستقیم این محصول با پوست خودداری شود. چنانچه این ماده بلعیده شد، فوراً به پزشک مراجعه شود.
  • اطلاعات بیشتر از این محصول، در برگه اطلاعات ایمنی (MSDS) در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد.

در مواردی که مجبور به استفاده از این محصول در فضاهای سرپوشیده هستید، برای جلوگیری از آتش‌سوزی، انفجار و آسیب به سلامتی، رعایت نکات زیر الزامی است:

  • هنگام اجرا و خشک شدن سطح مورد نظر، بهتر است با ایجاد تهویه مناسب و اقداماتی از این قبیل، هوای تازه‌ کافی به محیط وارد نمایید.
  • از ماسک، دستکش و تجهیزات ایمنی استفاده کنید.
  • از انجام هر گونه عملیاتی که منجر به تولید شعله یا حرارت می‌شود، مانند جوش‌کاری، سیگار کشیدن، روشن کردن شعله و…، در محیط کار پرهیز نمایید.

بیشتر بخوانید: بهترین چسب بتن

ملاحظات چسب بتن اپوکسی

  • مدت زمان مجاز نگهداری چسب بتن اپوکسی، بسته به نوع بسته‌بندی و شرایط تولید از یک سال تا دو سال در بسته‌بندی اولیه متغیر است.
  • چسب بتن اپوکسی باید در ظرف در بسته، به دور از رطوبت و یخ‌زدگی و تابش مستقیم نور خورشید نگهداری شود.
  • بهترین دمای نگهداری: ۱۰تا ۳۰ درجه سانتی‌گراد است.

در این مقاله به معرفی چسب‌های اپوکسی، کاربردها و روش استفاده از آن‌ها پرداختیم. همان‌گونه که گفته شد این چسب‌‌ها به سبب قدرت چسبندگی فوق‌العاده‌ای که دارند، در کارهای ترمیمی برای افزایش چسبندگی بتن قدیم به بتن جدید مورد استفاده قرارمی‌گیرند. در پایان خوشحال می‌شویم دیدگاه‌های خود را در رابطه با چسب اپوکسی و چگونگی استفاده از آن با ما به اشتراک بگذارید.

ابر روان کننده بتن

ابر روان کننده بتن فیوژن پلاس +FUSION

افزاینده مقاومت بتن و کاهنده آب قوی در مدت کم

ابر روان کننده بتن

ابر روان کننده بتن نئون پلاس +NEON

افزایش اسلامپ بتن با نسبت آب به سیمان پایین در کوتاه‌مدت

ابر روان کننده بتن

ابر روان کننده بتن فیوژن FUSION

کاهنده سریع و قوی آب

دیرگیر بتن

دیرگیر بتن دلکو DELCO

بالا بردن زمان گیرش بتن در تابستان

ضد یخ بتن

ضد یخ ملات مایع اپکس APEX

تسریع‌کننده گیرش ملات، حاوی کلر

ضد یخ بتن

ضد یخ بتن مایع نیترو NITRO

تسریع‌کننده گیرش بتن، فاقد کلر

روان کننده بتن

روان کننده بتن ایندکس INDEX

افزایش اسلامپ بتن در پای کار، ویژه پمپاژ طولانی

روان کننده بتن

روان کننده بتن کربن CARBON

افزایش اسلامپ و مقاومت بتن در تابستان

فوق روان کننده بتن

فوق روان کننده بتن اوپال OPAL

افزایش میزان روانی بتن در لوله‌های طولانی پمپ

فوق روان کننده بتن

فوق روان کننده بتن توتال TOTAL

افزایش اسلامپ و مقاومت بتن در تابستان

ابر روان کننده بتن

ابر روان کننده بتن کریپتون KRYPTON

ویژه تولید بتن با حفظ اسلامپ در زمستان

ابر روان کننده بتن

ابر روان کننده بتن وانادیوم VANADIUM

تسهیل روان کردن بتن در محل پروژه

3 دیدگاه برای “چسب بتن اپوکسی: چیستی، مزایا و کاربردها، مقدار و روش مصرف

  1. اشتراک‌ها: بهترین چسب بتن: برای پروژه شما کدام مناسب است؟ - صنایع شیمی ساختمان رامکا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.