بتن تازه به صورت سیال عمل کرده و در هر ظرفی ریخته شود، به شکل آن در میآید. این خاصیت به واسطه آب موجود در بتن است؛ آبی که ۲۰% حجم بتن را فراگرفته و با سیمان واکنش میدهد. اما آیا آب اضافی در بتن باقی میماند؟ و آیا راهکاری برای حذف آب اضافی وجود دارد؟ در این مقاله از بلاگ رامکا بر آن هستیم بهترین راهکار حذف آب اضافی بتن را در اختیار شما بگذاریم و شما را با مزایا و کاربرد روان کننده بتن آشنا کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
مزایای استفاده از روان کننده
در اواسط قرن ۱۹، روان کننده بتن کشف شد؛ مادهای که برای روان کردن بتن سفت شده یا بتنی که آب خود را از دست داده مورد استفاده قرار گرفت. این کشف، دریچهی تازهای را در دنیای بتن باز کرد. روان کننده بتن مزایای زیادی داشت که در ذیل به آنها اشاره خواهیم کرد:
- کاهش مصرف آب به سیمان: روان کننده بتن جایگزین آب اضافی شده و سبب کاهش مصرف آب میشود.
- حفظ اسلامپ و کاهش مصرف آب: روان کننده بتن با جدا کردن ذرات سیمان و کاهش مصرف آب، اسلامپ بتن را به صورت ثابت نگاه میدارد.
- افزایش اسلامپ بدون تغییر در آب: با اضافه شدن روان کننده در بتن، ذرات سیمان کاملاً پخش شده و روانی بتن افزایش مییابد.
- افزایش مقاومت نهایی بتن: به دلیل آبدیده شدن ذرات بیشتری از سیمان، مقاومت بتن از حالت معمولی بیشتر میشود.
- پرداخت و تسطیح آسان: با اضافه شدن روان کننده به مخلوط بتن، کارپذیری بتن بیشتر شده و با صرف انرژی کمتر در زمان کوتاهتر، سطح بیشتری از بتن پرداخت میشود.
- عدم گیر کردن بتن در پمپ و مقاطع کوچک، مثل ستون و شمع: به دلیل قوام و تأخیرات اندک در پیوستگی هنگام بتنریزی و کم بودن قطر لوله پمپ بتن و مقاطع بتنریزی مثل شمع، بتن حتی در مقاطع ریز گیر میکند. در این حالت استفاده از روان کننده، عبور بتن را آسان نموده؛ تا جایی که به راحتی از مقاطع دشوار عبور میکند.
- ساخت بتن نمادار با قالبگیری عالی: در سازههایی که از بتن به عنوان عضوی در نمای ساختمانی استفاده میشود، باید از پر شدن قالبها و یکنواختی بتن اطمینان یافت و این مسأله با استفاده از روان کننده بتن امکانپذیر است.
- کاهش زمان و انرژی ویبراتور: بعد از ریختن و جایگیری بتن در قالب برای پر کردن و متراکم کردن بتن، لازم است آن را ویبره کنید. هر چه بتن روان باشد، این کار بهتر انجام میشود.
- امکان بتنریزی در شرایط سخت محیطی، چون بیابان خشک و طوفانی: در مکانهایی با آب و هوای گرم، بتن به شدت آب خود را از دست داده و واکنش سیمان به سرعت انجام میشود که این مشکل با اضافه شدن مقداری روان کننده بتن رفع میگردد.
- تأخیر در بتنریزی یا سفت شدن بتن در محل پروژه: زمانی که بتن دیرتر از موعد به محل بتنریزی برسد، از حالت معمول خود سفتتر میشود. در این حالت، افزودن آب روش مناسبی برای روان کردن بتن نیست. به همین دلیل اندکی روان کننده به بتن اضافه میشود تا بتن به روانی مورد نظر دست یابد.
- کاهش سیمان مصرفی، کمک به گرم نشدن کره زمین و کاهش هزینه کلی پروژه: استفاده از روان کننده، مانع از افزایش مصرف سیمان میشود و همین امر، سبب جلوگیری از گرم شدن کره زمین میگردد. از آنجا که مواد سیمانی در بتن بیشترین هزینه را دارند، کاهش مصرف سیمان تا حد زیادی از هزینه کلی پروژه میکاهد.
- ساخت بتن با تراکم بالا و خودتراز شونده: از آنجا که بتن حالت خمیری داشته و برای شکلدهی و قالبگیری نیازمند انرژی است، لازم است روان باشد تا به راحتی روی سطح یکنواخت پخش شود.
- کاهش جداشدگی دانه بتن و آبانداختگی بتن: از آنجا که روان کننده باعث ایجاد یکنواختی بین فاز مایع و جامد در بتن میشود، در زمان اجرای بتنریزی مصالح از هم گسسته نشده و زمانی که پیوستگی بتن حفظ شود، آبانداختگی بتن ایجاد نمیشود.
- افزایش چسبندگی بتن به میلگرد: زمانی که بتن روان باشد، به راحتی موانع سر راه را پوشش داده با رفتار سیال خود تمام سطوح را پوشانده، به آرماتور چسبیده و سازه پیوسته ایجاد میکند.
- کاهش استهلاک کامیون و پمپ بتن: با گذشت زمان، تراکها و کامیونهای حمل بتن فرسایش مییابند، در حالی که با اضافه کردن روان کننده به مخلوط بتنی، بتن به انرژی کمتری برای مخلوط کردن و پمپاژ نیاز خواهد داشت و در نهایت، ماشینآلات بتنی کمتر مستهلک میشوند.
- تولید آسان بتن در کارخانه بتنسازی: بچینگ که با مصالح خشک و بتن تازه در ارتباط است، به سرعت فرسوده میشود و در صورتی که روان کننده در کارگاه ساخت بتن به مخلوط بتنی اضافه شود، استهلاک دستگاه پایین آمده و عمر آن افزایش مییابد.
بیشتر بخوانید: روان کننده بتن چیست؟
ساختار شیمیایی روان کننده بتن
این افزودنی بتن از ترکیبات لیگنوسولفونات تشکیل شده است. بر اساس ساختار شیمیایی، این محصول در سه گروه تندگیر یا زودگیر، معمولی و کندگیر یا دیرگیر طبقهبندی میشود. در شرایط آب و هوایی گرم، فعالیت سیمان و آب زیاد شده و تبخیر آب سفتی بتن را تشدید میکند. در این مواقع، لازم است روان کننده از نوع دیرگیر باشد؛ چرا که این گروه از روان کنندهها برای پمپاژ آسان، مقاطع کوچک و پرآرماتور بسیار مناسبند.
این در حالی است که در شرایط آب و هوایی سرد که روند گیرش با سرعت کم رخ داده و امکان یخزدگی وجود دارد، باید از روان کننده زودگیر استفاده شود. در مقاطع پر آرماتور نیز بتن باید روان و کارپذیر باشد تا میان میلگردها محبوس نشود.
در کل، این ماده بر پایه لیگنو تشکیل شده و به ندرت در برخی از این مواد از یون کلر استفاده شده است. ترکیبات لیگنو به صورت محلول در آب به رنگ قهوهای درمیآیند. این ساختار، سازگار با انواع سیمان و دیگر افزودنیها است، ولی بهتر است پیش از ترکیب چند افزودنی بتن با کارشناسان و متخصصان این حوزه مشورت کنید.
عملکرد و کاربرد روان کننده بتن
روان کننده بتن تأثیر مستقیمی روی سیمان مخلوط بتنی دارد؛ بدین صورت که ذرات روان کننده به ذرات سیمان چسبیده و با واکنش سیمان باردار میشود. در واقع سطح سیمان را بار منفی فراگرفته و طبق قانون دافعه، بارهای الکتریکی همنامِ ذرات سیمان از هم فاصله میگیرند. در این صورت، سیمان کلوخه نشده و آب به راحتی از میان ذرات سیمان عبور کرده و با آب کمتر، سیمان بیشتری آبدیده میشود.
آب اضافی بتن که در واکنش با سیمان شرکت نمیکند، کارایی را ۲۰۰% افزایش میدهد. در کنار این خاصیت، مقاومت و مدول الاسیسیته و جذب آب حدود ۲۵% کاهش پیدا میکند. عملکرد روان کننده بتن با افزایش کارایی به همان میزان، حفظ مقاومت و سایر خواص و حتی افزایش مقاومت نهایی بتن همراه است.
از آنجا که نقش اصلی آب در بتن، واکنش با سیمان و تأمین مقاومت نهایی مورد نیاز است، روان کننده خللی در این واکنش ایجاد نکرده و حتی سبب بهبود آن هم میشود. این در حالی است که در بتن تازه گیرش اندکی با تأخیر روبهرو شده و در ۲۴ الی ۴۸ ساعت، فشار زیادی به قالب و پایه اطمینان وارد کرده و نیاز به مراقبت ویژه دارد.
کاربرد روان کننده بتن
در شرایط آب و هوایی گرم، بتن به سرعت تحتتأثیر محیط قرار گرفته، با کاهش آب همراه شده و سفت میشود. برای مقابله با این موضوع، میتوان با کمک روان کننده مناسب، بتن را کارپذیر کرد. خاصیت قطبی این افزودنی در دمای بالای ۴۰ درجه سانتیگراد برای روان کردن بتن بسیار مناسب است، زیرا با پخش ذرات سیمان و کاهش مصرف آب، مقاومت نهایی بتن را افزایش میدهد.
زمانی که بتنریزی طولانی شده یا در حجم بسیار بالا اجرا شود، موجب بروز درز سرد، افزایش حرارت بتن و در نتیجه ترک خوردن میشود. در این مواقع، با مصرف روان کننده به میزان ۱% وزن سیمان، این مشکل رفع میشود. تنها کافی است پیش از مصرف، آن را با مقداری آب اختلاط مخلوط کنید تا انرژی کمتری صرف شود.
بیشتر بخوانید: مقدار و روش مصرف روان کننده بتن
همانطور که گفته شد روان کننده بتن به عنوان نسل اول کاهندههای آب، تأثیر فوقالعادهای روی مخلوط بتن بر جای گذاشته و با سازگاری بسیار، مانع از بروز آبانداختگی در بتن میشود.
این محصول که کارایی بتن را افزایش میدهد، کاربردهای زیادی دارد که از جمله آن میتوان به موارد ذیل اشاره کرد: کاهش نسبت آب به سیمان، ساخت بتن با تراکم بالا، تولید آسان بتن در کارخانه بتنسازی، کاهش جداشدگی دانه بتن، کاهش زمان ویبراتور، کاهش استهلاک تراک و کامیون حمل بتن، افزایش چسبندگی بتن به میلگرد و…. در مقاله کاربرد روان کننده بتن بلاگ رامکا، به صورت پیوسته و جامع کاربردهای روان کننده بتن تبیین شد و ساختار شیمیایی آن نیز مورد بررسی قرار گرفت.
امیدواریم با مطالعه این مقاله توانسته باشید به اطلاعات مورد نیاز خود در زمینه انواع افزودنی کاهنده آب دست یابید.
اشتراکها: کاربرد روان کننده بتن در ژل میکروسیلیس | صنایع شیمی ساختمان رامکا
اشتراکها: مقدار و روش مصرف روان کننده بتن: راهنمای کامل استفاده - صنایع شیمی ساختمان رامکا
اشتراکها: روان کننده بتن چیست؟ - صنایع شیمی ساختمان رامکا
ویدئو داخل مقاله عالی بود. خوشمان آمد. سپاس ازتون ❤
ممنون از اینکه ما را همراهی میکنید.
توضیحات قابل فهم👏👏
سپاس از لطف شما 🌹