با توجه به مصرف زیاد بتن در دنیا، بسیاری از کاربران به دنبال افزایش کیفیت بتن هستند. یکی از مواد مناسب جهت افزایش کیفیت بتن، ژل میکروسیلیس است. ژل میکروسیلیس یا میکروسیلیکا از ترکیب دوده سیلیسی و روان کننده بتن و سایر محصولات افزودنی بتن به دست میآید. از این محصول برای ساخت بتن ویژه استفاده میشود. در حال حاضر، یکی از قویترین محصولات افزودنی برای افزایش مقاومت بتن، ژل میکروسیلیس است. آشنایی با نحوه مصرف و اجرای صحیح این ماده، بهترین نتیجه را در بتن خواهد داشت. در این مقاله از بلاگ رامکا با مقدار و روش مصرف ژل میکروسیلیس آشنا خواهیم شد.
مقدار و روش مصرف ژل میکروسیلیس
ژل میکروسیلیس مخلوطی از چند ماده مختلف است. این محصول برای افزایش کیفیت بتن بسیار مناسب است. بیشتر ساختار ژل میکروسیلیس را پودر میکروسیلیس و روان کنندههای بتن تشکیل میدهند. در برخی از انواع این ژل از الیاف پلی پروپیلن نیز استفاده میشود. شرایط ویژه هر پروژه، نیاز به نوع خاصی از ژل میکروسیلیس دارد. از این رو شناخت کامل شرایط پروژه و مواد تشکیل دهنده ژل میکروسیلیس، برای مصرف این محصول در بتن الزامی است.
در مورد ابعاد و اندازه میکروسیلیس، باید ۹۹% ذرات از ۰٫۵ میکرومتر کوچکتر باشند. با رعایت این مورد میتوان ادعا کرد ژل میکروسیلیس در دستهبندی نانو مواد قرار دارد. به همین دلیل خاصیت پوزولانی این مواد بسیار زیاد است. این خاصیت نیاز آب بتن را افزایش داده و برای جبران روانی در ژل میکروسیلیس، باید از محصولات روان کننده بتن استفاده نمود.
تا اینجا متوجه خاصیت پرکنندگی زیاد ژل میکروسیلیس و روان کنندگی قوی آن شدید. حال باید دید نحوه استفاده از این ژل به چه صورت است. با ما در ادامه مقاله «مقدار و روش مصرف ژل میکروسیلیس» همراه باشید تا در این باره بیشتر بدانید.
بیشتر بخوانید: ۹ تأثیر میکروسیلیس در بتن
راهنمای استفاده از ژل میکروسیلیس
ترکیبات ژل میکروسیلیس قابل تنظیم است؛ یعنی قابلیت کاهش یا افزایش مواد اولیه ژل وجود دارد. به همین دلیل برای هر پروژه میتوان یک افزودنی مخصوص همان پروژه تهیه کرد و بنا بر روش ساخت افزودنی، دستورالعمل مصرف نیز صادر نمود.
برای استفاده از ژل میکروسیلیس، این محصول را به مقدار لازم به بتن اضافه میکنند. برای اطمینان از اختلاط کامل این محصول، باید پس از افزودن به کامیون حمل بتن، با دور تند بتن را در محل مخلوط کنید. این موضوع معمولاً به صورت چشمی توسط کاربر بررسی میشود.
استفاده از ژل میکروسیلیس بتن در ساخت قطعات پیشساخته بتنی، مثل: موزاییک، سنگ مصنوعی، نیوجرسی و دیگر قطعات بتنی، روشی مناسب برای افزایش مقاومت و دوام این قطعات است. خواص رئولوژی بتن در حالت خمیری با بکارگیری ژل میکروسیلیس بهبود مییابد. این افزودنی بتن همانند سایر افزودنیها، بر اساس درصدی از وزن سیمان اضافه میشود. حدوداً بین ۲ تا ۱۵% وزن سیمان، مقدار توصیه شده برای افزودن ژل میکروسیلیس به بتن است.
برای ساخت بتنی نفوذناپذیر و بادوام، استفاده از ژل میکروسیلیس در بتن راهحلی بسیار مناسب و کاربردی است. دلیل این موضوع نیز وجود ذرات ریز پوزولانی بوده که تخلخل بتن را به حداقل مقدار ممکن میرساند.
ژل میکروسیلیس میتواند آخرین مادهای باشد که به بتن اضافه شود. برای افزایش قدرت پخش، این محصول را در آب رقیق کرده و سپس باید به بتن اضافه کرد. برای جلوگیری از ورود آب اضافی به بتن، بهتر است این محصول با بخشی از مقدار آب طرح اختلاط مخلوط شده و به بتن اضافه شود.
مقدار و درصد مصرف ژل میکروسیلیس
به دلیل وجود روان کننده بتن در ژل میکروسیلیس، مصرف این ماده در بتن روانی را افزایش میدهد. پس باید مصرف ژل میکروسیلیس در بتن محدود شود، چرا که امکان دارد روانی بیش از حد بتن و مشکلات جانبی آن پدیدار شود.
جنس دقیق محصولات ژل میکروسیلیس بتن، باید توسط آزمایشگاه شیمی ساختمان بررسی شود. پس از شناسایی ساختار محصول، لازم است نمونه بتن استفاده شده و تغییرات نمونه بتن نسبت به نمونه شاهد بررسی شود. این روش بهترین راه تعیین مقدار و درصد مصرف ژل میکروسیلیس در بتن است.
به دلیل هزینه و زمان زیاد تعیین درصد مصرف ژل میکروسیلیس در محل پروژه، شرکتهای سازنده این کار را در کارخانه تولیدی انجام میدهند. برای تمام محصولات، یک محدوده مصرف بنا بر نیاز پروژه اعلام شده است، ولی در پروژههای ویژه، تعیین دقیق مقدار مصرف ژل میکروسیلیس بر عهده مهندس طراح سازه و بتن است. با تمام این توضیحات، در صورت رعایت حدود مصرف ژل ارائه شده توسط شرکت سازنده، مشکلی پیش نخواهد آمد.
عوامل مؤثر بر مقدار مصرف ژل میکروسیلیس
نوع بتنی که لازم است در آن ژل میکروسیلیس استفاده شود، مهمترین عامل مؤثر در مقدار مصرف ژل میکروسیلیس در بتن است. طرح اختلاط بتن نیز از عوامل تأثیرگذار بر مقدار مصرف ژل میکروسیلیس در بتن است.
خودِ ماده ژل میکروسیلیس و نسبت و نوع اجزای تشکیلدهنده آن نیز از عوامل تعیینکننده مقدار مصرف این افزودنی در بتن است. مقدار روانی لازم و تراکم بتن نیز جزو عوامل مؤثر بر محدود کردن مصرف ژل میکروسیلیس در بتن است. دلیل این موضوع، وجود روان کننده در ساختار ژل است.
این افزودنی اگر در مرحله آخر و پیش از ریختن بتن اضافه شود، قابلیت تنظیم روانی را برای اجراکننده بتن خواهد داشت. به همین دلیل اگر در مرحله آخر به کامیون حمل بتن اضافه شود، باید به مدت ۵ دقیقه با دور تند، یعنی ۲۰ دور در دقیقه چرخانده شود. برای بررسی اسلامپ نیز به صورت چشمی یا با آزمایشهای در محل – مثل جریان اسلامپ – باید روانی بتن بررسی شود.
یکی از مزایای این محصول، حفظ یکنواختی بتن و عدم تهنشینی دانههای بتن پس از اضافه کردن است. دلیل این موضوع، وجود دوده سیلیسی در این محصول است، در حالی که افزودن روان کننده به تنهایی امکان از بین بردن قوام بتن را خواهد داشت.
روش مصرف ژل میکروسیلیس
معمولاً ژل میکروسیلیس به صورت یک ملات آماده در بازار موجود است؛ یعنی کافی است این محصول را در بتن کامیون حمل بتن اضافه کرده و بتنریزی را انجام دهید یا اینکه آن را در سایر بتنهای مصرفی در مرحله ساخت بتن به مصالح اضافه نموده و از آن استفاده کنید.
اگر روش مصرفی به غیر از حالت گفته شده برای ژل میکروسیلیس وجود داشته باشد، شرکت تولیدکننده باید این موضوع را روی بستهبندی درج کند؛ برای مثال یکی از مواردی که باید پیش از افزودن ژل میکروسیلیس بررسی شود، یکنواختی محصول است.
ژل میکروسیلیس پس از ساکن ماندن دچار تهنشینی میشود و در یک قسمت، به صورت ژلهای در میآید. توصیه کارشناسان، مخلوط کردن این ژل، مایع کردن آن و سپس افزودن آن به بتن است. در حالت ژلهای، میکروسیلیس ته نشین شده و در بتن به خوبی پراکنده نمیشود.
یکی از موارد مصرف ژل میکروسیلیس، هنگام استفاده در مقاطع نازک است. در این نواحی به دلیل امکان بالای ترک خوردگی، حتماً باید از اختلاط مناسب ژل در بتن اطمینان حاصل نمود. وجود الیاف در نواحی نازک از بروز ترک جلوگیری میکند. همچنین این محصول برای ترمیم بتن بسیار مناسب است. دلیل این موضوع نیز چسبندگی بالای بتن حاوی ژل میکروسیلیس است.
میزان و روش مصرف ژل میکروسیلیس رامکا
بیشترین کاربرد ژل میکروسیلیس در سازههای مجاور آب، مثل: سد، سرریز سد و سازههای اسکله دریایی است. دلیل این موضوع نیز نیاز به یک بتن نفوذناپذیر و با دوام است.
برای افزایش کیفیت، مقاومت کششی و شکلپذیری بتن نیز در برخی از انواع ژل میکروسیلیس این شرکت، الیاف بتن اضافه میکنند. این ژل کاربرد آسانی داشته و مثل پودر دوده سیلیسی مشکلات جانبی نخواهد داشت. کلوخه شدن پودر سیلیس، امری رایج و مسألهساز در بتن است که با اضافه شدن روان کننده بتن برطرف میشود.
ژل میکروسیلیس شرکت رامکا در ۴ نوع مختلف تولید میشود. این محصولات از مقادیر بسیار کم ۲% وزن سیمان تا مقادیر بالا و حدود ۱۷% وزن سیمان قابل استفاده هستند. ژل میکروسیلیس شرکت رامکا با استانداردهای روز دنیا مطابقت داشته و طبق فرمولاسیون پیشنهادی این استانداردها تولید میشود. از جمله این استانداردها میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- ASTM C1202
- BS 1881-122
- ISIRI 2930
- BS EN 12390-8
مقدار مصرف پاور ژل میکروسیلیس اولترا
این محصول بر پایه ابر روان کننده بتن پلی کربوکسیلاتی ساخته شده است. مقدار مصرف ژل میکروسیلیس اولترا در بتن، ۵% وزن بتن مصرف میشود. از این محصول برای ساخت بتن ویژه و پرمقاومت استفاده میشود. برای تعیین دقیق مقدار مصرف پاور ژل میکروسیلیس اولترا شرکت رامکا، باید با استفاده از آزمایشهای مختلف، بهترین درصد این افزودنی برای نمونه بتن ساخته شده ارائه شود.
پس هر پروژه مقدار مشخصی افزودنی نیاز دارد، برای مثال برای ساخت بتن آببند باید مقدار بیشتری از این افزودنی به بتن اضافه کرد تا با ورود بیشتر ابر روان کننده تراکم بتن بالا رفته و ذرات پوزولانی هم باعث کاهش تخلخل بتن شوند. یکی از موارد استفاده از ژل میکروسیلیس اولترا، ساخت بتن کفسازی است. البته نوع الیافی این ژل برای افزایش دوام و مقاومت در برابر ضربه مناسبتر است.
اگر از این محصول برای ساخت سازه آببند مثل استخر استفاده میکنید، بهتر است درصد مصرف را اندکی بالاتر برده تا تراکم بتن بیشتر شده و در برابر فشار آب مقاومت خود را حفظ کند. به همین منظور بین ۷% تا ۸% وزن سیمان، مقدار مناسبی برای ساخت استخر است.
مقدار و روش مصرف دوغاب میکروسیلیس میکرو
این دوغاب برای افزایش پارامترهای مکانیکی بتن استفاده میشود. با توجه به نوع پروژه و انتظاری که از آن داریم، باید مقدار مصرف این دوغاب تعیین شود. تنظیم هدایت الکتریکی بتن، از خواص این محصول بوده که باید حداقل مقدار لازم را به بتن اضافه کرد.
این مقدار برای بتنهای معمولی بین ۳ تا ۱۶% وزن سیمان بتن متغیر است. هزینه کمتر این محصول، کاربران و مجریان را به سمت این محصول سوق میدهد. برای بتنهای معمولی، دوغاب میکروسیلیس میکرو گزینه مناسبی است.
مقدار و روش مصرف سوپر ژل میکروسیلیس پرو
در این محصول از میکروسیلیس، روان کننده نفتالینی و ملامینی (فوق روان کننده بتن) و الیاف پلی پروپیلن استفاده شده است. ترکیبات سوپر ژل میکروسیلیس پرو موجب میشود بتن دوام و پایایی بسیار بالایی داشته و در برابر یون مخربی چون کلر و سولفات نیز مقاومت بالایی از خود نشان دهد.
مقدار مصرف سوپر ژل میکروسیلیس پرو در بتن، حدود ۵ الی ۱۰% وزن سیمان بتن است. البته در موارد خاص، حتی تا ۱۰% وزن سیمان نیز قابلیت اضافه شدن در بتنهای بادوام و آببند وجود دارد. این محصول بهتر است در بتن خود متراکم استفاده نشود. دلیل این موضوع هم، ضعف روان کننده موجود در این محصول برای ساخت بتن خود تراکمی است.
بیشتر بخوانید: ژل میکروسیلیس
مقدار و روش مصرف مکمل بتن پلاس
این محصول به دلیل وجود الیاف در ترکیب خود، از بروز ترک ریز در بتن جلوگیری میکند. پس وجود فوق روان کننده، میکروسیلیس و الیاف در این محصول، سبب افزایش مقاومت بتن ساخته شده با این محصول خواهد شد.
در بازار شرکتهای زیادی مثل رامکا، ژل میکروسیلیس را با نام تجاری مکمل بتن عرضه میکنند. مقدار دقیق مصرف مکمل بتن پلاس از طریق آزمایشهای کارگاهی قابل تعیین است، اما میتوان محدوده ۳ تا ۶% وزن مواد سیمانی را در نظر گرفت.
بیشتر بخوانید: میکروسیلیس چیست؟
همانطور که گفته شد ژل میکروسیلیس مخلوطی از مواد مختلف است که برای افزایش کیفیت بتن بسیار مطلوب میباشد. در این مقاله تلاش شد مطالبی کامل در باب مقدار و روش مصرف ژل میکروسیلیس بیان شود و محدوده مصرف انواع مختلف آن مورد بررسی قرار گیرد. امیدواریم با مطالعه این مقاله بتوانید به بهترین شیوه از این افزودنی بتن استفاده نمایید.
ژل میکروسیلیس چه قابلیتهایی دارد؟
این محصول باعث افزایش دوام بتن، کاهش میزان آب به سیمان، افزایش مقاومتهای فشاری، کششی، خمشی بتن و… به بتن میشود.
اجرتون با مولا👌👌
از حمایت شما متشکریم🌷
مهندس ژل میکروسیلیس برای هر پروژهای قابل استفاده است، یا برای مکانهای خاصی بکار میره؟
در هر پروژهای میتوان از این محصول استفاده کرد. اما معمولا برای بتنهای آببند و بادوام استفاده میشود.
فاکتورهایی که باید موقع اضافه کردن ژل به بتن بهش توجه بشه چیه؟
اولا باید به مقدار مصرف اظهار شده از سوی تولید کننده توجه کنید.
ثانیاً در هنگام افزودن ژل، باید بتن به سر تراک آورده شده و ژل را به بتن اضافه نمایید. در این وهله، بتن را به داخل تراک برگشت داده و حدود ۳ تا ۴ دقیقه با دور تند میکس کنید. در صورتی که ژل به پرهها یا قیف بالای تراک چسبیده بود، از شلنگ فشار قوی جهت شستشو استفاده نمایید.